Osijek: Skinuta ćirilična tabla

Nepoznati počinilac u Osijeku skinuo je ploču s dvojezičnim, latiničnim i ćiriličnim natpisom, sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

11:46

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da skidanje ploča s dvojezičnim natpisima u hrvatskim gradovima ne utiče dobro na međunacionalne odnose.

Ploča je sa zgrade skinuta i ukradena u petak, a osiječka policija traga za počiniteljem, objavila je agencija Hina.

Juče je dvojezična tabla skinuta i sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, a prethodno je nepoznati počinilac tablu skinuo i sa zgrade Prekršajnog suda.

Manje plastične table, presvučene folijom, postavljene su pre nekoliko dana na visini iznad tri metra u Vukovaru na zgrade Županijskog i Opštinskog tužilaštva, Županijskog, Opštinskog i Prekršajnog suda i na zgradu Zavoda za zapošljavanje, ali su već dve skinute.

Za ponedeljak, 28. oktobar, zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je juče izjavio da na prošlom sastanku sa predstavnicima "štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" nije postignut nikakav dogovor već su samo razgovarali.

Na sledeći sastanak je pozvan i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Štab traži da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta i izuzme od sprovođenja zakona po kojem srpsko stanovništvo u sredinama gde čini trećinu ima pravo na korišćenje svog jezika i pisma, a Hrvatska vlada insistira na doslednom sprovođenju zakona. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da skidanje ploča s dvojezičnim natpisima u hrvatskim gradovima ne utiče dobro na međunacionalne odnose i ponovio da taj problem rešava Vlada.

"To sasvim sigurno ne utiče dobro na međunacionalne odnose, upozoravao sam na potrebu da se to reši i vidimo da vlada rešava stvari, pričekajmo da vidimo šta će dogovoriti", rekao je Josipović.

"Vladu treba pustiti da radi kako misli da je najbolje", kazao je hrvatski predsednik, koji učestvuje u obeležavanju 116 godina od osnivanja i 20 godina od obnove rada Srpskog privrednog društva "Privrednik" i na kongresu "Privrednikovih stipendista" i srpske omladine s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom".

"Kad prošetate Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspehu", rekao je Josipović, dodavši da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno da vidimo koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je hrvatski predsednik koji je učestvovao na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom".

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uveren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" i veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da treba da sarađuju.

Josipović je istakao da položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj treba da se odvija po formuli - integracija, ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije i političke stranke, ali i da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u opštim institucijama hrvatskog društva, jer u suprotnom postoji opasnost "getoizacije".

On se osvrnuo i na odnose s Srbijom, kazavši da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uverenje da obe države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za rešavanje problema.

Činjenicu da je Hrvatska članica EU treba da iskoristimo na dobrobit celog društva, uključujući manjinske zajednice, ali i kao mehanizam da ceo region trajno učinimo zonom mira, saradnje i prijateljstva, poručio je Josipović.

Kao izaslanik predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, skupu se obratio poslanik Miodrag Linta. On je kazao da predstavnici srpske omladine u Hrvatskoj svojim delovanjem šalju tri poruke - da ne žele da se odreknu srpskog nacionalnog identiteta, ne prihvataju politiku da su 'Srbi kolektivni krivci i remetilački faktor' nego upravo suprotno, faktor mira, sigurnosti, razumevanja i međusobnog poštovanja i da žele da se bore za ista prava kao i ostali građani Hrvatske.

Linta je izrazio žaljenje što je hrvatska granična policija juče, na graničnom prelazu Bajakovo, srpsku delegaciju, u službenom automobilu vlade i s diplomatskim pasošima, zadržala 50 minuta.

"Tek nakon intervencije generalnog konzula RS u Vukovaru Živorada Simića mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vreme je nekoliko automobila sa srpskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put prema Zagrebu", rekao je Linta, a prenela agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: