Nikolić: Očekujem izvinjenje Turske

Predsednik Srbije Tomislav NIkolić zamrzao je učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske zbog skandala premijera Turske Redžepa Erdogana.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

09:29

Default images

Nikolić je rekao da očekuje izvinjenje Turske.

"Preuzimanjem predsedničke funkcije, preuzeo sam i dobre odnose sa Turskom, koje je uspostavio moj prethodnik, bivši predsednik Srbije. Trudio sam se da te odnose pretvorim u iskreno prijateljstvo dva naroda. Sve vreme sam upozoravao predsednika Turske da, u najmanju ruku, nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država da priznaju "nezavisnost" Kosova", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije naglašava da je skandal koji je u Prizrenu napravio predsednik Vlade Turske grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije, revidiranjem istorije.

Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje rukovodstva Turske, dodaje Nikolić i poručuje:

"Očekujem da u Turskoj pobedi razum i da se Turska izvini Srbiji zbog ove agresije bez oružja."

"Do tada, kao predsednik Srbije, zamrzavam svoje učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, zato što to nije skup ratnohuškačkih zemalja, već demokratskih država, koje državnički razum vodi ka miru na Balkanu“, zaključio je predsednik Srbije. Inače, u poslednje tri godine održana su tri samita Srbije, Turske i BiH - prvi u Istanbulu 2010, a drugi 2011. godine u Karađorđevu.

Treći ovogodišnji samit petorice najviših političara, predstavnika Turske, Srbije i tročlanog Predsedništva BiH, 15. maja, dogodio se, prema oceni medija, u verovatno najpogodnijem političkom momentu od pokretanja trilaterale, koju je, inače, inicirala Turska.

Tom susretu redsednika Turske Abdulaha Gula, Nikolića I članova Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, Željka Komšića I Bakira Izetbegovića u Ankari prethodilo je potpisivanje prvog sporazuma o ekonomskoj saradnji tri države.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je izjava turskog premijera Erdogana u Prizrenu nediplomatska, a vicepremijer Vučić "traži hitno javno izvinjenje Ankare".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je izjavu turskog premijera saopštivši da takve izjave nisu prijateljske.

"Najbitnije da nisu ugroženi bilateralni odnosi BiH"

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je Tanjugu, povodom odluke predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zamrzne ucešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, da je najbitnije da to ne ugrožava bilateralne odnose BiH.

Najbitnije je da time nisu ugroženi bilateralni odnosi BiH, kako sa Srbijom, tako i sa Turskom. Sve ostalo je stvar odnosa među drugim država i u to ne ulazim”, rekao je Komšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: