Vukovar:Nastavlja se skidanje tabli

Danas kasno popodne još jedna dvojezična tabla skinuta je i sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Vukovaru.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2013.

22:36

Default images

Kako izveštava agencija Hina, tabla je bila postavljena na visini iznad tri metra.

Portparol vukovarsko-sremske policijske uprave Domagoj Džigumović izjavio je da policija traga za počiniocem.

U Vukovaru je prošle noći ponovo skinuta dvojezična tabla, sa zgrade Prekršajnog suda.

Table sa natpisima na dva pisma pre nekoliko dana u Vukovaru su postavljene na zgrade Županijskog i Opštinskog tužilaštva, Županijskog, Opštinskog i Prekršajnog suda i na zgradu HZ Z.

U pitanju su manje plastične table, presvučene folijom, postavljene na visini iznad tri metra.

Vukovarsko-sremska policija potvrdila je ranije danas da je nepoznati počinilac sinoć skinuo tablu sa zgrade Prekršajnog suda, na kojoj je više tabli sa dvojezičnim natpisima.

Skinuta je samo tabla sa nazivom tog suda.

Dvojezične table prvi put su u skladu sa Ustavnim zakonom o poštovanju prava manjina u Vukovaru, postavljene pre više od mesec dana na više zgrada lokalne samouprve.

Njihovo postavljanje pratili su žestoki incidenti između protivnika ćirilice i pripadnika policije.

Te table su više puta uklanjanje ili uništavane.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Briselu da sa protivnicima ćirilice u Vukovaru nije postigao nikakav sporazum oko dvojezičnih tabli, već da je to bio samo "ljudski razgovor" u kome je pokušao da im obasni zašto je važno poštovati Zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Poštujem te ljude, ali ne mogu odgovarati za postupke za koje ne znam jesu li njihovi. Probao sam na ljudski način da pokažem zašto je važno poštovati zakon. Da smo išli linijom manjeg otpora, možda bismo bili popularniji, ali tako ne funkcionišemo u politici. Ovo je trka na duge staze i tu je bitan karakter", rekao je premijer.

Za ponedeljak, 28. oktobar, zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice sa Milanovićem, na koji je pozvan i predsednik Ivo Josipović, ali nije izvesno da će oni biti prisutni zbog, kako je rečeno, ranije preuzetih obaveza.

Međutim, vukovarski veterani okupljeni oko "Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara" najavili su da će Milanoviću postaviti ultimatum - ili uklanjanje ćiriličnih tabli ili prekid pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: