Napadnuta porodica Dibrani

Porodica romske devojčice Leonarde Dibrani, čija je deportacija iz Francuske izazvala kontroverze, napadnuta je danas na Kosovu, saopštila je policija.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

23:28

Default images

Četiri osobe su privedene zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici, koji bi prema prvim informacijama, mogao da bude izazvan razlozima privatne prirode, iz ranijeg perioda, rekao je načelnik policije Ahmet Đoša.

"Incident se dogodio između dve porodice, Dibrani i Bislimi. Ispostavilo se da je Bislimi bio muž Džemale Dibrani (Leonardine majke) pre 25 godina i pretpostavljamo da je ta činjenica podstakla incident", kazao je Đoša i dodao da je porodica Beslimi vraćena na Kosovo iz Švajcarske pre četiri meseca.

U incidentu, koji policija istražuje, majka devojčice je zadobila povrede zbog kojih je primljena u bolnicu, preneo je AFP. Francuski predsednik Fransoa Oland ponudio je juče devojčici da se vrati u Francusku i nastavi školovanje, ali bez svoje porodice.

Otac romske devojčice priznao je da je lagao da su sa Kosova kako bi lakše dobili azil.

Dibranijeva je ponudu odbila iz Kosovske Mitrovice, u kojoj živi posle deportacije 9. oktobra, dok je njen otac rekao da se porodica neće deliti i ni po koju cenu vratiti u Francusku. Njeni roditelji i petoro braće i sestara živeli su u Francuskoj četiri godine dok je razmatran njihov zahtev za azil, koji je naposletku odbijen ovog leta.

Devojčicu je policija uhapsila tokom školskog izleta, izazivajući burnu reakciju u javnosti i stavljajući na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa. Prošle godine je iz Francuske deportovano 36.822 useljenika, od kojih su mnogi Romi, što je povećanje od blizu 12 odsto u odnosu na 2011, podsetila je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: