Pastor osudio krađu spomenika

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor oštro je osudio krađu spomenika civilnim žrtvama Drugog svetskog rata "Ptica slomljenih krila" u Subotici.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.10.2013.

19:24

Default images

Pastor je zatražio ne samo da se krivci hitno pronađu već i da se utvrdi da li krađa ima i ideološko-političku motivaciju.

Taj spomenik podignut je 1994. godine ispred Senćanskog groblja u Subotici, u znak sećanja na nevine civile koji su pobijeni 1944. i 1945. godine u tom gradu i njegovoj okolini.

"Zaprepašćen sam onim što se desilo sa spomenikom. Krađa te biste ima i drugačiju poruku, sem prisvajanja materijalne koristi. Zato treba istražiti da li iza svega postoji i političko-ideološka nit", kazao je Pastor.

On je zatražio da Vlada Srbije konačno realizuje dato obećanje i da donese uredbu kojom će i formalno-pravno staviti van snage odluke s kraja Drugog svetskog rata, kada su ljudi kolektivno osuđivani zbog pripadnosti pojedinoj naciji.

"Uredba bi bila jasan signal prema društvu u Srbiji kakav odnos vlada ima prema tim stradanjima", rekao je Pastor.

On je pozvao predstavnike Vlade Srbije da 2. novembra dođu u Suboticu i zajedno sa potomcima žrtava obeleže stradanje nevinih civila.

Pastor je ocenio da krađa spomenika "Ptica slomljenih krila" narušava proces normalizacije odnosa između Srba i Mađara, Mađarske i Srbije, koji su ove godine značajno unapređeni.

Podsetio je da su se ove godine u mestu Čurug u Vojvodini nevinim žrtvama rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, poklonili srpski i mađarski predsednici, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, čime je učinjen veliki korak napred u prevazilaženju teških tema iz prošlosti dva naroda.

Podsetio je i da je Skupština Srbije ove godine donela Deklaraciju o osudi kolektivnog zločina.

"Ne mogu da zamislim da se taj proces normalizacije može prekinuti zbog akcija kao što je krađa spomenika. Srbija mora da pošalje jasne signale da to nije ponašanje koje se može u ovom društvu tolerisati", poručio je Pastor.

Subotička policija je saopštila da traga za počiniocima krađe spomenika "Ptica slomljenih krila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: