U policiji ni 30 psihologa

Za oko 46.000 zaposlenih u MUP-u Srbije zaduženo je svega 29 psihologa, među kojima ima profesora istorije ili stručnjaka sa nekih drugih fakulteta, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2013.

23:48

Default images

Nedovoljan broj psihologa zaposlenih u MUP-u, sumnjiva stručnost mnogih od njih, kao i loša organizovanost psihološke službe doveli su do toga da policajci nemaju kome da se obrate u stresnim situacijama.

Među onima koji obavljaju posao psihologa, piše ovaj list, ima profesora istorije ili stručnjaka sa nekih drugih fakulteta, koji su kao predmet imali psihologiju.

Sindikat srpske policije (SSP) ukazivao je na poražavajuće stanje u policiji, navodeći da se ono ogleda u velikom broju samoubistava zaposlenih i povećanoj agresiji izazvanoj stresom na radu ili u porodici.

"Policajci rade u lošim uslovima, a nisu u mogućnosti da se na vreme i na stručan način oslobode svakodnevnog i nagomilanog stresa. Takođe, teška materijalna situacija, svakodnevno putovanje sa dugih relacija umnogome doprinosi da zaposleni u MUP sve češće dižu ruku na sebe, budu agresivni prema građanima ili svojoj porodici", kaže za Danas predsednik Sindikata srpske policije Glišo Vidović.

On negira informaciju koju su preneli pojedini mediji da je pokojni policajac Dejan M., koji je u Loznici pucao u nevenčanu suprugu a potom izvršio samoubistvo posle višečasovnih neuspešnih pregovora sa specijalcima, posećivao psihologa iz MUP-a, i da je bio upućen na razgovor. "Utvrđeno je da pokojni Dejan M. nikada nije bio upućen, niti je primljen kod bilo kog psihologa iz PU za grad Beograd ili Ministarstva. Takvih podataka nema u službenoj evidenciji. Užasnut sam činjenicom da je jedan mlad život izgubljen lošom procenom i intervencijom nekoga ko je trebalo da pretpostavi da može doći do suicida", ističe Vidović.

On dodaje da su skorašnja dešavanja u Novom Sadu i Loznici u kojima su policijski službenici koristili službeno vatreno oružje prema drugim osobama jasan odraz nebrige poslodavca za psihičko zdravlje zaposlenih u MUP.

Na pitanje lista Danas da li zaposleni u policiji imaju redovne lekarske preglede i koliko često, Vidović kaže da ta oblast nije uređena propisima.

"Nedavno sam imao sistematski pregled. Pre toga, takav pregled sam obavio 1997. godine", kaže Vidović.

Situacija je slična i prilikom primanja novih zaposlenih u MUP-u. Sagovornik ovog lista dodaje da u policiji često kažu da kada se negde postavi novi načelnik policijske uprave "on zaposli čitavo selo".

"Politička i rodbinska veza prilikom zapošljavanja nije ništa novo. Samim tim i nema psiholoških i stručnih procena kandidata. Služba za psihološku prevenciju SSP predala je predlog Strategije razvoja psihološke službe MUP, kako bi se ovakvi i slični problemi sveli na minimum. Ministar policije Ivica Dačić upoznat je sa strategijom, ali sve se završilo na pričama i obećanju", ističe Vidović.

U Strategiji se predlaže da psihološka služba MUP-a bude centralizovana, a psiholozi nezavisni u radu od načelnika policijskih uprava.

Dačić: Načelnike birati na konkursu

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je odlučio da se načelnici lokalnih policijskih uprava u Srbiji ubuduće biraju na konkursu. "Svuda u Srbiji ide se na izbore i konkurse, a jedino se u policiji smatra da je večno kada je neko izabran za policijskog funkcionera. Niko nije večit i svi su na proveri svakoga dana", rekao je Dačić u Policijskoj akademiji na prijemu nove generacije studenata. On je dodao da želi da poboljša imidž policije, koji se stvara poslednjih meseci, i naglasio da se politika ne meša u rad policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: