Nisu zaštićena prava pojedinaca

Zabranom Parde ponosa srpske državne institucije nisu ispunile dužnosti da zaštite prava pojedinaca, ocenili su srpski zvaničnici zaduženi za prava građana.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

23:17

Default images

"Državni organi su i ove godine zakazali u onome što je njihova dužnost – da jednoj manjinskoj zajednici osiguraju uživanje jednog od osnovnih ustavnih prava, a to je pravo na mirno okupljanje", navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić u izjavi za list Politika.

Zaštitnik gradjana Saša Janković rekao je, takodje za Politiku, da kada je u pitanju ljudska bezbednost, odredjenim grupama ljudi u Srbiji "sektor bezbednosti ne može da omogući ostvarivanje prava".

"Odluka da ne bude održana Parada ponosa odraz je stanja u našem društvu i našim institucijama. U društvu postoji podela oko osnovnih vrednosti, a u institucijama ne postoji dovoljno snage i spremnosti da se ljudska prava zagarantovana ustavom u potpunosti zaštite i ostvare. Tako ni društvo ni institucije nisu u ovom momentu tu gde bismo svi želeli da budu", rekao je Janković.

Nevena Petrušić je rekla da je zabrana još jednom pokazala koliko se "malo radilo na smanjenju homofobije i razvijanju tolerancije, o čemu govore i alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji koja postoji posebno kod mladih ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: