Zabrana Prajda katastrofalna odluka

Švedska ministarka za odnose sa EU Birgita Ulson kaže za B92 da je odluka o zabrani Parade ponosa katastrofalna i razočaravajuća.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

23:50

Default images

"Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna", rekla je u intervjuu za B92 švedska ministarka.

On je dodala kako smatra da će ovo izazvati veliku raspravu unutar EU o posvećenosti Vlade Srbije očuvanju osnovnih ljudskih prava.

"Zemlje koje su vrlo angažovane po tom pitanju insistiraće da bude nastavljen dijalog o tome. Verujem u proširenje, verujem u veću EU i u snažniju EU, ali sa podrškom dolaze i obaveze, koje u ovom slučaju Srbija nije ispoštovala", napominje Ulson, dodajući da ova odluka svakako neće pomoći Srbiji na putu ka EU.

Birgita Ulson kaže i da je Vlada Srbije trebalo danas da pokaže da zaista veruje u osnovna ljudska prava kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, i ta prilika je propuštena.

Ostale reakcije na zabranu Parade ponosa pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: