Svetski mediji o zabrani Parade

Svetski mediji prenose da je Vlada Srbije zabranila Paradu ponosa zbog bezbednosnih razloga, uz komentar da bi zabrana mogla da se odrazi na odnose Srbije s EU.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

22:26

Default images

"Srpska vlada zabranila je u petak gej aktivistima protest u Beogradu treću godinu za redom, navodeći pretnje po javnu bezbednost od desničarskih huligana, ali i rizikujući osudu iz EU uoči očekivanog početka pristupnih pregovora", navodi agencija Rojters.

Prenoseći vest o zabrani, agencija Ašošiejted pres ocenjuje da se odluka o dozvoljavanju gej parade smatra testom da li je Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećena poštovanju ljudskih prava.

Rojters navodi da konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju veća prava za homoseksualce koji se u javnosti redovno susreću s nasiljem.

Agencija AFP u vesti o zabrani gej parade prenosi reči jednog od organizatora Parade ponosa Gorana Miletića da je "to loša vest za Srbiju koja pokazuje da se ljudska prava ne poštuju u ovoj zemlji".

Američka ambasada u Beogradu izrazila je "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: