U UN sastanak posvećen borbi LGBT

Jedanaest članica UN održalo je u UN prvi sastanak na visokom nivou posvećen borbi za prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca (LGBT).

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

18:13

Default images

Oni su uputili poziv svim članicama svetske organizacije da odbace zakone koji ljude ove orijentacije diskriminišu.

"LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali", navodi se u zajedničkoj izjavi Osnovne grupe za prava LGBT zajednice, takozvanog "tvrdog jezgra" (LGBT Core Group), a koju čine SAD, EU kolektivitet, Argentina, Brazil, Francuska, Hrvatska, Izrael, Japan, Holandija, Norveška i Novi Zeland.

"Jednakost za pripadnike LGBT populacije nije samo ispravna stvar, nego je i temelj za napredak u demokratiji i ljudskim pravima", kazao je nakon sastanka američki državni sekretar Džon Keri, javio je AP.

Na sastanku održanom na ministarskom nivou bili su i visoka poverenica UN-a za ljudska prava Navi Pilaj i predstavnici Hjuman rajts voča.

"Današnji sastanak ministara rezultirao je istorijskom obavezom da se prekinu progoni zasnovani na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu", rekao je direktor organizacije Hjuman rajts voč Kenet Rot.

"Izazov je i za UN i za zemlje širom sveta da se ta obaveza iz reči pretoči u dela", dodao je on, a prenose hrvatski mediji.

Više od 76 zemalja sveta kriminalizuje istopolne odnose. U mnogim zemljama prema LGBT populaciji postoji diskriminacija u zapošljavanju, zdravstvenoj pomoći i stambenom zbrinjavanju. Njihovi pripadnici često su meta nasilja i govora mržnje, navodi ova organizacija.

"Osnovna grupa za prava LGBT populacije" zajedničkom je izjavom pozvala sve vlade da odbace diskriminatorske zakone, da pripadnicima LGBT populacije obezbede odgovarajuću zakonsku zaštitu od diskriminacije i da efikasnije odgovaraju na nasilje iz mržnje kojem su izloženi.

A u Srbiji se danas odlučuje da li će se Parada ponosa održati u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: