Bez strožih uslova za abortus

Poljski parlament odbacio je predlog građana da u zakon o zabrani abortusa, u toj strogo katoličkoj zemlji, budu uključeni i slučajevi urođenih bolesti deteta.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

18:02

Default images

Najmanje 400.000 Poljaka potpisalo je peticiju zahtevajući da abortus bude zabranjen i u slučaju urođenih bolesti deteta, ali su poslanici odbacili taj predlog sa 233 glasa, od ukupno 460 poslanika koji su glasali.

Abortus je u Poljskoj dozvoljen samo u slučajevima kada trudnoća ugrožava život majke, u slučaju silovanja ili incesta, kao i ako se ustanovi da dete ima neku urođenu bolest.

Predlog građana dodatno bi pooštrio taj zakon, jedan od najstrožih koji se tiču ove teme u Evropi, navela je agencija Frans pres.

Zahtev su podržali konzervativna opozicija i Katolička crkva u Poljskoj.

Poljski parlament je isti ovaj zahtev odbacio i u oktobru 2012. godine.

Ako se žena ipak odluči na abortus, u slučajevima kad on nije dozvoljen u Poljskoj, neće odgovarati pred sudom, ali onaj ko ga je izvršio suočava se s kaznom od dve godine zatvora.

Organizacije za zaštitu žena iznele su podatak da se u Poljskoj godišnje izvrši najmanje 180.000 nelegalnih abortusa, a prema podacima vlade, tek nekoliko stotina legalnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: