Stranke različito o "Sejdić-Finci"

Sprovođenje presuda Sejdić-Finci je jedan od neophodnih uslova koji je Evropska unija postavila BiH, ali stranke i dalje imaju različite stavove o tome.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

17:48

Default images

Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić nije optimista u pogledu pregovora koje vode Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH o rešavanju problema sprovođenja presude "Sejdić-Finci".

Radončić je danas u Sarajevu novinarima kazao da SBB još nije video napismeno nikakav dogovor o kojem poslednjih dana govore predstavnici dve stranke.

"Neko slučaj Sejdić-Finci (koji se tiče eliminisanja nacionalne diskriminacije iz izbornog procesa) doživljava kao sprovođenje presude, a neko kao kompletno rešavanje hrvatskoga pitanja u BiH", ocenio je Radončić.

"Što se tiče SBB, to je za nas još uvek preliminarna priča, dok ne vidimo papire. Navijamo da naprave dogovor, ali ne možemo podržati nešto što nismo videli", kazao je, a prenosi "Dnevni avaz".

Lider SBB dodao je i da ta stranka neće opstruisati nijedan, kako je istakao, potentan dogovor, ali nema velikih očekivanja od sastanka vodećih BiH političara u Briselu s predstavnicima međunarodne zajednice, zakazanog za 1. oktobar, gde ova država treba da predstavi svoje dogovore o rešavanju problema koji stoje na evropskom putu BiH, među kojima je i slučaj Sejdić-Finci.

Ministar spoljnih poslova BiH i predsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija ocenio je takođe da su mali izgledi da na sastanku ključnih bosanskohercegovačkih političara i funkcionera EU 1. oktobra u Briselu dođe do dogovora o načinu rešavanja otvorenih pitanja koja koče napredak BiH ka evropskim integracijama.

"EU treba da ima više liderstva u celom procesu", kazao je Lagumdžija dodajući da je to logičan korak jer je presudu u slučaju "Sejdić-Finci", kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu u BiH, doneo upravo Evropski sud za ljudska prava.

I on kaže da "zapravo nema stvarnog dogovora" SDA i HDZ BiH o novom modelu biranja dva člana Predsedništva BiH s teritorija Federacije BiH kroz dva izborna "područja".

"Kada ga bude, SDP će se o njemu izjasniti, ali ni pod kojim uslovima neće pristati na rešenja koja znače dalju etničku podelu zemlje", kategoričan je Lagumdžija i naglašava "da ni u kakvom dogovoru koji podrazumeva pretpostavke za treći entitet SDP neće učestvovatii", prenosi agencija Hina.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je krajnje vreme da BiH, pa i Republika Srpska (RS) "prestanu da budu taoci politike koju vodi predsednik HDZ BiH Dragan Čović".

"To je politika izazivanja što dubljih kriza u BiH s jasnim ciljem -treći entitet. Vreme će pokazati zašto je Milorad Dodik (predsednik RS) u službi te politike", kazao je Bosić, koji smatra da "njih dvojica imaju političke interese", piše agencija Fena.

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH potvrdile su spremnost za sprovođenje presude "Sejdić-Finci" i postigle dogovor o izboru dva člana Predsedništva BiH iz Federacije BiH (FBIH).

Time je, na sastanku u Banjaluci, SNSD podržao dogovor koji je juče HDZ BiH načelno postigao sa bošnjačkom SDA u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali predsednici SNSD i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, kao i drugi stranački funkcioneri.

"Optimista sam jer smo napravili veliki iskorak, ali se nismo još konačno dogovorili", kazao je Čović komentarišući sinoćnji dogovor s predstavnicima SDA.

Ponovio je da je dogovoreno da FBiH bude jedna izborna jedinica, ali u kojoj će se organizovati dva izborna područja, što će osigurati da jedan narod ne bira na izborima predstavnika drugom narodu, dok je Dodik podsetio da je stav RS da prihvata svaki dogovor relevantnih partnera u FBiH o sprovođenju presude "Sejdić-Finci".

Sprovođenje presuda Sejdić-Finci je jedan od neophodnih uslova koji je Evropska unija (EU) postavila BiH, kako ne bi bila "izbačena" iz procesa evropskih integracija.

U Briselu 1. oktobra treba da se održi sastanak stranačkih lidera i zvaničnika iz BiH, koji organizuje evropski komesar za proširenje Štefan File, o preostalim uslovima koje BiH mora da ispuni na evropskom putu, među kojima su sprovođenje presude Sejdić-Finci i model koordinacije BiH u razgovorima s EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: