Milojević: Nova mreža sudova

Reforma iz 2009. stvorila zavisno pravosuđe i svela se na personalna rešenja, izjavio vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.09.2013.

23:21

Default images

Govoreći o razmatranju u Skupštini njegove kandidaturu za stalnu funkciju predsednika VKS, kao i za predsednike sudova republičkog ranga, Milojević je ocenio da ti izbori neće mnogo promeniti u suštini i da status vršilaca funkcije je nezahvalan ako se izvršna vlast meša u sudsku, što on, kako kaže, nije osetio.

"Mislim da nisu osetile ni kolege koje su konkurisale za predsednike. Jer, da jesu, ne bi konkurisale", navodi Milojević u intervjuu za sutrašnje "Novosti".

On kaže da se Vlada nije mešala prilikom postavljanja vršilaca funkcija predsednika sudova i da je, ako je bilo nekih predloga, to je bilo kroz dijalog.

"Saradnja sa izvršnom vlašću, pre svega sa ministrom pravde, je dobra. Počiva na uzajamnom uvažavanju, razumevanju i dijalogu. Kao što znate, nisu smenjeni svi predsednici sudova, već samo oni za koje smo ocenili da svojim radom nisu zadovoljavali", rekao je v.d. predsednika Vrhovnog kasacionog suda..

Milojević smatra da je prilikom poslednje reforme pravosuđa došlo do "potpune negacije principa podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu".

"Naime, izvršna vlast je bila toliko ojačala da je, može se reći, savladala i zakonodavnu, čija se uloga svela na puko potvrđivanje zakona koje joj je predlagala. Vlada nije stala na tome, već se i reforma pravosuđa 2009. svela na puka personalna rešenja- otpuštanja sudija i tužilaca i stvaranja zavisnog sudstva i zavisnih sudija. Kako se stvaraju zavisne sudije? Tako što prvo dođe do negativne selekcije, pa se raznim privilegijama to dalje neguje", rekao je Milojević.

Sudstvo je, prema njegovim rečima, jedini istinski čuvar evropskih tekovina, ljudskih prava i sloboda. "Vlast može da se menja, ali sudstvo mora da ostane stabilno".

Povodom njegove posete Briselu krajem meseca, kako bi se otpočeli pregovore za pristupanje EU, Milojević je objasnio da će prva dva skrininga biti predstavljanje evropskih tekovina, zakona i standarda.

Potom će Srbija predstaviti svoje stanje u zakonodavstvu i bezbednosti pošto su prva dva poglavlja vezana za pravosuđe i bezbednost. Ministarstvo pravde uradilo je čitav set pravosudnih zakona koji bi uskoro trebalo da bude usvojen. "Planirano je da 1. januara zaživi i nova mreža sudova. Onda će na Visokom savetu sudstva biti veliki posao - da rasporedi sve te sudije. Ali, vodiće se računa o ustavnim garancijama - pomeraće se sudije u horizontalnom nivou, i to samo uz njihovu saglasnost", najavio je Milojević.

Kad je u pitanju trošenje budžetskih sredstava u sudovima, on je kazao da je prema sadašnjim podacima, za poslednjih mesec i po dana, ušteđen 21 procenat i da će se, ako se nastavi taj trend, na godišnjem nivou uštedeti oko 25 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: