Keri: Jasno je ko je kriv

Džon Keri izjavio da je najvažnije da plan o uklanjanju hemijskog oružja bude sproveden i da o tome naredne nedelje treba da se izjasni Savet bezbednosti UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.09.2013.

22:50

Default images

"Savet bezbednosti treba da bude spreman da reaguje naredne nedelje. Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica ustane i snažno istakne značaj sprovođenja akcije kojom će se svet otarasiti sirijskog hemijskog oružja", rekao je američki državni sekretar novinarima.

Keri je rekao da nema vremena za raspravu sa onima koji još uvek nisu ubeđeni da iza hemijskog napada od 21. avgusta u predgrađu Damaska,
u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, stoji sirijski režim.

Iako nije direktno pomenuo Vladimira Putina, njegov komentar jasno ukazuje na ranije danas datu izjavu ruskog predsednika koji je rekao da ima jakih osnova za tvrdnju da su sirijski pobunjenici zapravo odgovorni za taj napad.

"Imamo dovoljno razloga da verujemo da je to bila provokacija, lukava i promišljena", rekao je danas Putin i dodao da su oni koji su izvršili napad koristili zastarelu sovjetsku tehnologiju koja više nije u upotrebi u sirijskoj vojsci.

Keri je ponovio da je u napadu korišćen sarin ironično komentarišući da svet ne može da se složi oko toga ko stoji iza napada - sirijski režim koji je to već ranije činio i koji ima takvo oružje, ili pobunjenici koji ne kontrolišu teritoriju na kojoj se napad dogodio i koji nemaju takvo oružje.

"I zatim su oni (pobunjenici) svu tu opremu razmontirali i spakovali, a da to niko nije primetio, i izašli iz centra Damaska koji kontroliše Asad. Molim vas. Nije tu ništa tako komplikovano", rekao je Keri.

On je dodao da ono što se događa u Siriji nije igra već stvarnost i da je za ceo sirijski narod, region i svet važno da ono što je dogovoreno između ruskih i američkih predstavnika u Ženevi bude sprovedeno.

Šef Stejt departmenta se osvrnuo i na nedavnu izjavu predsednika Irana Hasana Rohanija koji je rekao da njegova zemlja neće raditi na stvaranju nuklearnog oružja.

"To su pozitivni komentari, ali oni i u praksi treba da budu provereni", istakao je Keri.

Sirijsko i iransko pitanje mogli bi da budu u centru pažnje zasedanja Generalne skupštine UN koje u ponedeljak, 23. septembra počinje u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: