Putin: Gejevi nisu diskriminisani

Vladimir Putin negirao da su homoseksualci diskriminisani navodeći da novi zakon, koji je izazvao negativne komentare Zapada, ne ugrožava prava manjine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.09.2013.

22:20

Default images

Putin je u izjavi novinarima rekao da zakon zabranjuje samo "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa među manjinama". On je kazao da to ne predstavlja kršenje prava seksualne manjine.

Predsednik Rusije naglasio je da su evropske države koje dozvoljavaju gej brakove suočene sa problemom opadanja broja stanovnika.

"Evropljani izumiru, a iz gej brakova se ne rađaju deca", poručio je Putin odgovarajući na pitanje kako gleda na pozive iz pojedinih država da se bojkotuju zimske Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Sočiju.

"Da li želite da opstanete tako što ćete prihvatiti imigrante? Društvo ne može da prihvati tako veliki broj imigranata. Pustite nas da sami odlučujemo onako kako mislimo da je najbolje za našu zemlju", poručio je Putin.

Novi zakon u Rusiji zabranjuje propagiranje homoseksualnih odnosa i predviđa kazne od 150 dolara za pojedince do 30.000 dolara za organizacije. Kazne su predviđene i za širenje propagande preko interneta i drugih medija.

Tim kaznama podležu i stranci, koji još mogu da dobiju i 15 dana zatvora i da budu deportovani uz zabranu povratka u Rusiju.

Zakon ipak ne zabranjuje učešće u gej paradama, niti homoseksualce stavlja van zakona. Takođe, zakon ne zabranjuje ni promovisanje jednakosti LGBT zajednice sa ostalima, već samo njihovo favorizovanje.

Putin je obraćanje novinarima završio šaljivim komentarom, pominjući bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

"Berluskoniju su sudili zbog toga što je bio sa ženama. Da je bio gej, tužilaštvo ga ne bi ni pogledalo", kazao je Putin novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: