DS za direktan izbor gradonačelnika

DS do kraja nedelje podnosi inicijativu za izmenu zakona koji bi omogućio direktan izbor gradonačelnika, čime će se sprečiti prekrajanje volje Beograđana.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

13:13

Default images

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije Borislav Stefanović kaže da će takve izmene zakona sprečiti da se prekraja izborna volja ne samo građana Beograda nego i svih drugih gradova u Srbiji.

"Ovo nije personalizovano i ne odnosi se na odbranu kako zlonamerno kažu u SNS-u, nečije vlasti", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare i dodao da to nije borba za izbornu volju Beograđana, već svih građana u Srbiji.

Stefanović je rekao da očekuje podršku drugih poslaničkih grupa u Skupštini i da će ovaj način izbora omogućiti da na čelo grada dođu ljudi koji su najkvalitetniji.

"Ako imaju (SNS) dobrog i kvalitetnog kandidata koji je bolji od Dragana Đilasa, ja verujem da će ga predstaviti", rekao je Stefanović i dodao da ne vidi zašto se SNS plaši izbora ako smatra da vlast u Beogradu ne odgovara Beograđanima. On je naveo da DS očekuje podršku i drugih poslaničkih grupa i da je dobro i da to podrže i druge stranke, navodeći da tu inicijativu
podržava i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Stefanović je rekao da, ako SNS ima ima dobrog i kvalitetnog kandidata za gradonačelnika koji je bolji od Dragana Djilasa, veruje da će ga naprednjaci predstaviti.

"Ne vidim zašto se plaše izbora u Beogradu ako tvrde da gradska vlast ne odgovara gradjanima Beograda", kazao je Stefanović.

On je naveo da bi izmene zakona trebalo usvojiti, a njegov stranački kolega Vladimir Todorić rekao je da predstavnici SNS govore da se
izborna pravila ne menjaju u izbornoj godini i naveo da su izbori bili pre godinu dana.

"Očigledno da je namera onih koji hoće da sruše vlast u Beogradu da sednu u fotelje, podele resore, pa će onda imati vremena da se bave
izbornim sistemom", rekao je Todorić.

On je naveo da je u vreme vlasti DS-a bio pripremljen predlog za izmene izbornog sistema, ali da tada za to nije bilo političke volje.

Todorić je rekao da DS, pored direktnog izbora gradonačelnika, izmenama tri zakona koje će uputiti Skupštini predlaže i kombinaciju većinskog i proporcionalnog izbornog sistema i stepenasti cenzus.

Prema njegovim rečima, stepenasti izborni cenzus predvidja cenzus od pet odsto za stranke, sedam odsto za dvočlane izborne koalicije,
devet odsto za tročlane, 12 odsto za četvoročlane i 15 odsto za koalicije sa više stranaka.

Povodom inicijative za saradnju opozicije koju je uputila Liberalno demokratska partija (LDP), Stefanović je rekao da je DS spreman da razgovara sa svim proevropski orijentisanim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, akademskom javnošću.

On je rekao da će narednih dana razgovarati predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić, ali nije mogao da kaže tačno kada.

"Nije u pitanju nova koalicija, niti ujedinjenje opozicije, nego izrada zajedničkog programa", kazao je Stefanović i dodao da će DS o tome razgovarati sa svim strankama koje su protiv ove vlasti, koje su parlamentarne i koje su registrovane stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: