Dačić smenio šefa policije u BG

Ivica Dačić smenio načelnika Policijske uprave za grad Beograd Stevana Bjelića. Veselin Milić će voditi beograsku policiju, a Stevan Krstić novosadsku.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

11:13

Default images

Smenu Bjelića predložio je direktor policije Milorad Veljović, zbog kako je naveo, neprofesionalnosti, nepotizma i ličnih sukoba, koji su doveli do blokade rada Policijske uprave za grad Beograd.

"Stevan Bjelić više nije na mestu načelnika beogradske policije. Jutros sam potpisao predlog direktora policije Milorada Veljovića o razrešenju Stevana Bjelića sa mesta šefa beogradske policije", rekao je ministar policije Ivica Dačić ranije za list "Alo". On je dodao da će na tu funkciju uskoro biti postavljena nova osoba. Veljović je u ponedeljak izjavio da je tog dana poslao Dačiću zahtev za smenu Bjelića, te da će ga ministar potpisati u sredu, po povratku sa puta. Direktor srpske policije istakao je i da se tu radi "o normalnoj kadrovskoj promeni u okviru reforme policije" i da to "nije priča od pre dva dana".

"Na tome se radi već skoro dva meseca, a pre petnaest dana sve je dogovoreno sa kabinetom ministra unutrašnjih poslova", kazao je Veljović.

General Stevan Bjelić bio je do sada načelnik Policijske uprave za grad Beograd, a reč je o poziciji koja se smatra trećim najznačajnijim mestom u MUP-u Srbije, odmah posle ministra i direktora policije.

Postavljen je na ovo mesto 2007. godine, na predlog direktora policije Milorada Veljovića. Rođen je u Novoj Varoši, diplomirao na odseku za maloletničku delinkvenciju Defektološkog fakulteta u Beogradu.

U SUP-u Beograd počeo je da radi 1983, u Policijskoj brigadi, a 1990. godine je prešao u dežurnu službu SUP-a. Od 1999. do 2005. godine radio je u OUP Zvezdara na poslovima od pomoćnika komandira do načelnika, a od 2005. bio je kao načelnik OUP-a Savski venac.

Među razlozima za smenu Bjelića su, kako su preneli mediji, i povećanje broja krivičnih dela u Beogradu, nepotizam, sumnjiv način sticanja imovine. Mediji su letos pisali da su razlozi za priče o smeni žalbe pojedinaca iz MUP-a o nepotizmu i navodnim incidentima i sumnjivim radnjama Bjelićevog sina Nenada, zamenika komandira policijske ispostave u Interventnoj jedinici beogradske policije, kao i činjenica da je Bijelićeva supruga visoki službenik u Upravi za strance.

Naznake da bi moglo doći do smene na ključnoj poziciji u beogradskoj policiji pojavile su se početkom avgusta, kada je promenjeno devet načelnika u Upravi kriminalističke policije MUP i Policijske uprave za Beograd.

Sredinom septembra Stevan Bjelić je izjavio da bi direktor policije Milorad Veljović "trebalo da odgovara zbog paljenja američke ambasade 2008". Veljović je u intervjuu RTS-u odgovario na te optužbe: "General Bjelić je bio iz samo njemu znanih razloga potpuno nezainteresovan za aktuelne istrage koje se vode u 'Galenici', u 'Kolubari'. Te istrage su pokrenute tek kada ih je preuzela Uprava kriminalističke policije u sedištu ministarstva. Njegov pokušaj privatizacije beogradske policije i nepotizam ne mogu se tolerisati", rekao je Veljović.

Direktor policije rekao je da je zbog poremećenih ličnih odnosa došlo do ozbiljnih "profesionalnih blokada" u beogradskoj policiji.

Državni sekretar u MUP Vanja Vukić najavio je počekom avgusta proveru rada načelnika svih policijskih uprava u Srbiji, među kojima i načelnika Policijske uprave Beograd Bjelića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: