Keri: Sirija - crvena linija sveta

Džon Keri je rekao da Barak Obama ne traži da SAD idu u rat već da mu odobre da "umanji i odvrati" sirijske mogućnosti upotrebe hemijskog oružja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

23:10

Default images

Govoreći na pretresu o odobrenju za upotrebu vojne sile u Siriji, američki državni sekretar je rekao skupštinskim poslanicima da SAD moraju "da ustanu i deluju" da kazne sirijski režim i da ne mogu da nemo posmatraju "masakr".

"Nije vreme da budemo nemi posmatrači masakra", rekao je Keri na komitetu.

"Niti naša zemlja, niti naša savest, ne mogu priuštiti cenu ćutanja", naveo je Keri u pripremljenom govoru. "Govorili smo o neizrecivom užasu. Sada moramo da ustanemo i da delujemo", dodao je on.

Keri je pri tom istakao da "predsednik nema nameru" da američke kopnene snage budu uvučene u borbe u sirijskom građanskom ratu i da "neće biti amerčkih čizama na terenu", preneo je Rojters.

On je, međutim, dodao i da od američkog Kongresa ne traži rezoluciju o upotrebi sile protiv Sirije koja bi uklonila angažovanje američkih kopnenih snaga.

"Ne želim da sa stola uklonimo neku opciju koja bi mogla ili možda ne bi mogla da bude na raspolaganju predsedniku SAD da obezbedi našu zemlju", odgovorio je on na jedno pitanje tokom sastanka.

Keri je istakao da debata u komitetu nije o "crvenoj liniji" Baraka Obame da se oružje za masovno uništenje ne može tolerisati, već je reč o "crvenoj liniji sveta" koju svaka osoba sa savešću treba da iscrta.

Keri je dodao i da bi neuspeh SAD da preduzme vojnu akciju protiv Sirije poslao opasan signal Iranu, Hezbolahu i drugim američkim neprijateljima.

"Iran se nada da vi na to gledate na drugačiji način, Hezbolah se nada da će prevagnuti nečinjenje a Severna Koreja da ćete biti podeljeni", rekao je Keri poslanicima, a preneo AFP.

Pored Kerija, na sastanak u Senatu poslati su i sekretar za odbranu Čak Hejgel i šef združenog štaba general Martin Dempsi, da pomognu da Senat izglasa rezoluciju o upotrebi vojne sile protiv Sirije.

Britanska agencija Rojters podseća da je predsednik Obama najavio u subotu da će tražiti od američkog Kongresa odobrenje za kaznenu vojnu akciju protiv Sirije, posle navodnog hemijskog napada na civile 21. avgusta kod Damaska.

Obama je, podseća AP, najavio da će tražiti odobrenje za vojne napade na Siriju zbog napada za koji SAD tvrde da je u njemu korišćen bojni otrov sarin i da je poginulo najmanje 1.429 civila.

Ta odluka priprema teren za najvažnije glasanje o spoljnoj politici u Kongresu od rata u Iraku, a glasanje bi moglo biti održano kada se poslanici vrate sa letnje pauze, koja treba da se završi 9. septembra, navodi američka novinska agencija.

Predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Džon Bener i lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavili su ranije danas posle sastanka sa Obamom u Beloj kući da veruju da će Kongres podržati rezoluciju o vojnoj intervenciji u Siriji.

Bener je rekao da SAD moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja i dodao da će on podržati poziv predsednika Obame na akciju (u Siriji), prenele su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: