"Bez podrške UN napad je zločin"

Vojni napad zapadnih zemalja, predvodjen Sjedinjenim Američkim Državama, bez podrške Ujedinjenih nacija predstavljao bi ratni zločin izjavio je Noam Comski.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

19:26

Default images

"S obzirom da je medjunarodna podrška Obaminoj odluci da napadne Siriju doživela kolaps, kao i kredibilitet vladinih tvrdnji, administracija se vratila standardnom izgovoru za ratne zločine kad sve drugo propadne: kredibilitet pretnji samozvanog svetskog policajca", naveo je Čomskli u mejlu za američki levičarski novinski portal Hafington post.

Čomski je nedavno putovao u bliskoistočni region kako bi saznao više o sirijskoj krizi, a komentari koje je tada izneo naveli su neke da poveruju da je on otvoren za vojnu intervenciju, ukoliko pregovori ne dovedu do postizanja mira.

"Smatram da bi prvo trebalo izabrati put pregovaranja, a ako on propadne, tada bi okretanje drugoj opciji (pružanjnu podrške pobunjenicima) postalo prihvatljivije", rekao je tada Čomski.

Njegovi sadašnji komentari za Hafington post, medjutim, nagoveštavaju da on postaje protivnik bilo kakve vojne akcije koja bi usledila bez odobrenja UN.

"Prilično je jasno da bi agresija bez odobrenja UN predstavljala ratni zločin, i to veoma ozbiljan, bez obzira na mučne i usiljene napore da se drugi zločini predstave kao presedan", naglasio je Čomski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: