Sirijske pobunjenike obučavala CIA?

Prva grupa sirijskih pobunjenika, koje je obučavala i naoružala CIA, na putu je za ratište, rekao je Barak Obama senatorima, objavio je londonski list Telegraf.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

18:39

Default images

Američki predsednik je tokom sastanka u Beloj kući uverio senatora Džona Mekejna da Sjedinjene Američke Države posle višemesečnog odlaganja ispunjavaju svoju obavezu da pomognu umerenim elementima sirijske opozicije.

Obama je rekao da je grupa od 50 muškaraca, za koje se veruje da su ih obučavale američke specijalne snage u Jordanu, na putu da preko granice uđu u Siriju, naveo je "Telegraf", pozivajući se na pisanje "Njujork tajmsa".

Razmeštanje te ćelije pobunjenika je, izgleda, prva opipljiva mera američke podrške otkako je Obama u junu objavio da će SAD otpočeti da snabdevaju sirijsku opoziciju lakim oružjem, piše londonski list.

Opozicija u američkom Kongresu je odložila taj plan za nekoliko nedelja, a pobunjenička komanda se javno žalila da SAD ne čine ništa kako bi oružanu moć pobunjenika izjednačile sa naoružanjem režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada koje je ruske proizvodnje.

Mekejn, glavni kritičar neodlučnosti Bele kuće da se vojno angažuje u Siriji, već odavno traži da Obama snabde pobunjenike oružjem, neophodnim za svrgavanje Asadovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: