"Vojna vežba nema veze sa Sirijom"

Pentagon saopštio da je Izrael danas izvršio testiranje raketa u Sredozemnom moru "uz tehničku podršku" SAD, ističući da to "nema veze sa Sirijom".

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

18:21

Default images

U saopštenju zvaničnog predstavnika američkog ministarstva odbrane Džordža Litla navodi se da je zajednička vojna vežba, u trenutku kada Vašington odmerava kaznene napade protiv sirijskog režima, ranije planirana i da je njen cilj jačanje kapaciteta otkrivanja i praćenja informacija sistema protivraketne odbrane "Strela" o mogućoj pretnji Izraelu.

"Ovo testiranje nije povezano sa vojnom akcijom koju planiraju SAD kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja u Siriji", rekao je Litl, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, SAD i Izrael sarađuju u nekoliko dugoročnih projekata u oblasti protivraketne odbrane "usmerenih na prevladavanje zajedničkih izazova u regionu", preneo je AFP.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su radari ruskog sistema upozoravanja na raketni napad registrovali start dve balističke mete u Sredozemnom moru, a naknadno je izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo da su rakete lansirali izraelski vojnici u okviru zajedničkog testiranja sa američkim kolegama.

Izraelsko ministarstvo odbrane je saopštilo da je na Sredozemnom moru testiralo raketu koja se koristi kao meta u protivraketnom sistemu koji finansiraju SAD.

Francuska novinska agencija podseća da je pet američkih razarača, opremljenih krstarećim raketama "tomahavk" i antiraketnim presretačima, raspoređeno u Mediteranu u slučaju da američki predsednik Barak Obama naredi napade na Siriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: