Izrael hoće intervenciju što pre

Dve trećine Izraelaca podržava napad SAD na režim sirijskog predsednika Bašsara Asada nakon potvrde američkih zvaničnika da je korišćeno hemijsko oružje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.09.2013.

21:22

Default images

To pokazuju isptivanja javnog mnjenja sprovedena za vikend, ali su mnogi razočarani što predsednik Barak Obama traži odobrenje Kongresa.

Anketa objavljena u listu Israel Hajom (Izrael danas) pokazuje da bi 66,6 posto anketiranih bilo za američku i evropsku intervenciju u Siriji. Samo je 17 odsto protiv, a 16,4 je neodlučno.

Posle najave američkog predsednika Baraka Obame da će tražiti odobranje Kongresa za napad, mnogi Izraelci su razočarani. Većina Izraelaca se oseća vrlo razočarano da lideru slobodnog sveta, američkom predsedniku, nedostaje odlučnost i da izgleda kao beskičmenjak, izjavio je Efraim Inbar, direktor Centra Begin Sadat na Univerzitetu Bar Ilan kraj Tel Aviva, dodavši da je Izrael zainteresovan za jaku Ameriku, a da Obamine akcije Ameriku čine smešnom na Bliskom istoku.

Mnogi Izraelci ne shvataju zašto je Obama doneo odluku da sačeka dok ne dobije zeleno svetlo od Kongresa. Branilac slobode, demokratije, ljudskih prava, koji ima unilateralnu moć da udari na neprijatelje Amerike bez saglasnosti Kongresa, trepnuo je i snage zla u svetu su to zabeležile, izjavio je Gari Heler turistički vodič u Jerusalimu.

Izraelski zvaničnici nisu ništa komentarisali, sem da od početka građanskog rata u Siriji ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari svog severnog suseda.

Anketa Izraelskog demokratskog instituta pokazuje da skoro polovina izraelskih Jevreja veruje da će Asad napasti Izrael ako SAD napadnu Siriju, dok 42 odsto ne veruje da će se to desiti.

Ista anketa je pokazala da ako SAD predvode napad na Siriju, 54 procenata ispitanika veruje da će biti ojačan status te zemlje kao glavnog igrača na Bliskom istoku. Izraelci smatraju da je situacija u Siriji test za slučaj Irana.

Kao u Siriji, Vašington je postavio crvene linije za Teheran obećavši da neće dozvoliti da se naoruža nuklearnim oružjem, prenos izraelska štampa.

Izraelci misle da ako se SAD povuku u slučaju Sirije, onda se to može desiti i s Iranom. Čini se prilično jasno da ako predsednik nije u stanju da donese odluku o ograničenom udaru, kako ga je definisao, na Siriju, pitanje je da li će išta uraditi u odnosu na Iran, rekao je Inbar u intervjuu za Media lajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: