Ban: Ubrzajte analizu uzoraka

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od inspektorskog tima UN da ubrza analizu uzoraka prikupljenih iz Sirije, saopštio je portparol UN.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.09.2013.

16:49

Default images

Portparol UN Martin Nezirki je kazao da je Ban ranije danas razgovarao sa šefom tima stručnjaka za hemijsko naoružanje UN, Akeom Selstremom, i od njega zatražio da se analiza uzoraka brže uradi.

Analizu uzetih uzoraka, prema rečima portparola UN, nadgledaju dvojica predstavnika sirijske vlade.

Tim UN je uzeo uzorke sa mesta navodnih napada hemijskim oružjem 21. agusta kod Damaska. Oni će sutra biti poslati laboratorijama u više mesta u Evropi da utvrde postojanje tragova otrovnog gasa.

Nesirki je odbio da kaže kada bi rezultati testova mogli da budu gotovi i dodao da za to nije dat vremenski rok.

Potpuna analiza i procena dokaza koje su prikupili inspektori UN na mestu navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji mogla bi trajati do tri sedmice, saopštila je ranije danas organizacija zadužena za istragu.

Tim koji uključuje devet eksperata iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i tri iz Svetske zdravstvene organizacije doputovao je sinoć u Hag nakon što je napustio Siriju rano jutros, preneo je Rojters.

"Dokazi i uzorci koje je prikupio tim sada će proći laboratorijsku analizu i tehničku procenu u skladu sa ustaljenim procedurama i standardima", saopštila je OPCW, dodajući da ta procedura može da traje do tri sedmice. Odluka američkog predsednika Baraka Obame da traži od Kongresa odobrenje za vojnu akciju protiv Sirije može se tumačiti kao deo napora da se dobije širi globalni konsenzus u borbi protiv upotrebe hemijskog oružja, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun vidi Obaminu odluku kao "jedan aspekt napora da se postigne široki međunarodni konsenzus o merama kojima treba odgovoriti na bilo kakvu primenu hemijskog oružja", rekao je portparol UN Martin Nezirki, prenosi Rojters.

"Upotreba hemijskog oružja neće biti prihvaćena ni pod kojim uslovima", dodao je on.

Nezirki je, takođe, naveo da upotreba hemijskog oružja "ne sme proći nekažnjeno i počinioci tako užasnog zločina protiv čovečnosti moraju odgovarati", preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: