Šta očekuje nove ministre?

Pred budućim ministrima je veliki posao, a B92 je pokušao da sazna koji su to prioriteti koji očekuju nove ministre kada stupe na dužnost.

Izvor: B92

Nedelja, 01.09.2013.

16:40

Default images

Ispunjavanje preporuka Evropske komisije, posebno iz poglavlja 23 i 24 – u tome Branko Ružić vidi svoj budući doprinos.

Kandidat za minsitra bez potrfelja zaduženog za evointegracije kaže da će u taj posao uložiti svu svoju energiju i najavljuje jaču saradnju sa drugim institucijama.

"Želeo bih da kao politička figura utičem na sva ministarstva i sve resorne ministre, da u svim poglavljima za koja su zaduženi urade ono što je naša obaveza, ukoliko želimo da baštinimo taj vrednosni sistem i realizujemo cilj ulaska u EU", kaže kandidat za ministra bez portfelja.

Doskorašnji partneri u Vladi, Ujedinjeni regioni Srbije, nisu uvereni da će buduća vlada biti operativna. Marko Selaković kaže da je premijerov ekspoze "nedorečen i ne donosi ništa novo", ali su očekivanja URS-a i dalje velika.

I dok se većina bavi kandidatima za ministre, LDP traži smenu ministra pravde. Bojan Đurić kaže da smenu traže jer je ministar Selaković tokom skupštinske rasprave obećao da će za manje od 20 meseci biti završene istrage i podignutre optužnice o svim spornim privatizacijama u Srbiji.

"Taj poslednji deo formulacije, da će biti podignute optužnice, je kršenje zakona i nespojivo je sa pozicijom ministra i zapravo , to je ono što je najopasnije i zbog čega može da ugrozi sve postignute rezultate do sada i one koje su u toku", kaže Bojan Đurić, potpredsednik Liberalno demokratske partije.

Resori koji su, prema oceni analitičara, pomalo zapostavljeni, sport i kultura, morali bi da se nađu u fokusu rekonstruisane Vlade. Smanjenje nasilja u sportu i privatizacija velikih sportskih klubova, samo su neki od prioriteta budućeg ministra sporta i omladine. Međutim, pred Vanjom Udovičićem je mnogo drugog nedovršenog posla, smatra Slobodan Georgiev.

"Strateški bi morali malo više da se bave amaterskim sportom, osnovnim sportom koji se tiče običnih ljudi, jer je vrhunski sport industrija i tu ne bi trebalo previše ta institucija da se meša, jer ako pomažemo Partizanu i Zvezdi to bi moralo i kroz državnu pomoć. Ne vidim ulogu ministarstva u tome, a on bi trebalo malo više da ojača omladinski sport, da vidi šta će s kancelarijama za mlade", navodi novinar nedeljnika "Vreme".

Najveću podršku javnosti od budućih ministara za sada uživa Ivan Tasovac. Reditelj Dejan Mijač voleo bi da Tasovac preporodi kulturu, kao što je to uradio sa Filharmonijom. Pored popravljanja i aktiviranja postojećeg zakona o pozorištu, novi ministar kulture bi morao da se pozabavi reorganizacijom Narodnog pozorišta, kaže Mijač.

"Ako bi pronašao formulu za Narodno pozorište onda bi to bila spasonosna formula, jer zadire u strukturu svega što je umetnost i ako reši to, to je definitivno razrešenje Gordijevog čvora za sve oko izdvajanja za ovu vrstu umetnosti", kaže Mijač.

Ministri Vlade Srbije bi tokom sutrašnjeg dana trebalo da polože zakletvu, čime bi i formalno bila završena rekonstrukcija najvišeg nivoa vlasti – kako bi i novi i stari ministri mogli da se late posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: