Na listiću dva simbola?

Iako u Briselu nije postignut konačan dogovor o izgledu glasačkog listića, na njemu, gotovo je izvesno, neće biti grba Kosova, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 28.08.2013.

21:25

Default images

S druge strane, Priština će teško pristati na odlaganje roka za predaju izbornih lista, koji ističe 4. septembra, tako da Beogradu curi vreme za dogovor sa kosovskim Srbima o jedinstvenoj listi.

Da bi došlo do pomeranja ovog datuma, potrebno je hitno promeniti izborne zakone, za šta u Prištini nema ni političke podrške niti tehničkih mogućnosti.

Prema rečima Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog Odbora za KiM, Brisel i Vašington prištinskim vlastima poslali su jasne signale da prestanu sa natezanjima i političkim smicalicama:

"Priština uviđa da mora da se postigne dogovor o glasačkim listićima, tako da lokalni izbori na Kosovu budu statusno neutralni", kaže Drecun za "Novosti".

Prema informacijama Novosti, Tači je svestan da neće proći "manevar" sa državnim obeležjima na listićima i zato sada traži izlaznu strategiju, a to je da se odluka prebaci na Centralnu izbornu komisiju Kosova. Brisel, pak, insistira da na glasačkom materijalu budu oznake CIK Kosova i Oebsa.

Zvonimir Stević, član predsedništva SPS, očekuje kompromis na narednoj briselskoj rundi 8. septembra.

Za šefa poslaničke grupe DSS Slobodana Samardžića učešće Srba na izborima, sa ili bez loga Kosova na listićima, predstavlja „predaju Hašimu Tačiju“.

"Kapitulacija je još ranije prihvaćena. Većina Srba na severu poručila je da neće učestvovati na izborima a Vlada sada pokušava da ih silom natera na to", kaže Samardžić. Uoči lokalnih izbora rastu tenzije i među kosovskim Srbima. Prema tvrdnjama sagovornika "Novosti", srpsko stanovništvo, pogotovo ono južno od Ibra, izloženo je pritiscima i ucenama sunarodnika koji učestvuju u kosovskoj vlasti.

"Oni traže da građani njima daju glas na izborima, a u suprotnom prete im otkazima", kaže nam Srđan Mitrović, načelnik kosovsko-pomoravskog okruga, a to potvrđuje i Vladan Kostić, načelnik kosovskog okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: