Đurić o šaputanju i bontonu

Da li se ministar pravde Nikola Selaković došaptavao sa Zoranom Babićem, poslanikom SNS, i da li je to po "bontonu Skupštine" pokušao je da raspravi Bojan Đurić

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

19:28

Default images

"Gospodine Arsenoviću, na metar ispred vas sedi ministar pravde koji umesto da prekine ovu raspravu, gde se priča o krivičnim prijavama, postupcima u toku i svim drugim podacima, šapuće šefu ili zameniku šefa poslaničke grupe svoje stranke, podatke kako da odgovori opoziciji", rekao je Đurić predsedavajućem Konstantinu Arsenoviću.

Đuriću je smetalo i što zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka, Zoran Babić, šalje SMS poruke iz skupštinske sale.

"Nisam protiv toga da se koristi mobilni telefon u sali, ali vi vodite tu radnu gurpu za taj bonton i hoćete da zabranite telefone", poručio je Đurić Babiću, koji je predsednik Radne grupe za izradu Predloga kodeksa ponašanja poslanika.

On ga je upitao da li je od ministra minut ranije dobio poruku "kada nisu uspeli njih dvojica dobro da se čuju, odnosno da mu šapuće koji su tačno brojevi".

Odbacivši "dužnost" da bude taj koji treba da vodi računa o tome šta ko kome šapuće i da li šapuće, predsedavajući Arsenović je rekao da to šaputanje nije čuo i da smatra da nije prekršen Poslovnik o radu, na čiju povredu je ukazao Đurić.

U polemiku se zatim uključio i predsednik skupštine Nebojša Stefanović, ali sa mesta iz poslaničke klupe, koji je "stao u odbranu" svog stranačkog kolege i naglasio da je Babić sedeo na svom mestu, a ministar pored predsedavajućeg.

Javljanje za reč Stefanovića sa poslaničkog mesta bilo je razlog da Đurić kod Arsenovića ponovo reklamira povredu Poslovnika.

"Član 32 stav dva Poslovnika o radu kaže da predsednika Narodne skupštine u slučaju sprečenosti ili odsutnosti zamenjuje jedan od potpredsednika parlamenta. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je predsednik skupštine u sali, a da vi vodite ovu sednicu i da vam on još ukazuje kako to ne radite na pravi način", rekao je Đurić.

On je Arsenovića upitao da li je "Stefanović u tom trenutku odsutan ili sprečen".

"Ako je sprecen, šta ga sprečava da vodi sednicu, pa da primenjuje pravila Poslovnika kako on misli da treba", pitao je Đurić, na šta mu je predsedavajući odgovorio da, ukoliko predsednik skupštine želi da se obrati, to ne može da učini sa mesta na kojem je on trenutno.

I Stefanović je pojasnio zašto sedi u posalničkoj klupi, rekavši da je ranije bilo više situacija kada je kritikovan predsednik parlamenta, jer se sa mesta predsedavajućeg obratio na način koji "nije vođenje sednice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: