Pobeda umerenih islamista u Turskoj

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2002.

10:12

Default images

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Turskoj, održanim u nedelju, najviše mandata, 350, osvojila je Stranka pravde i razvoja, koja će, po svoj prilici, samostalno formirati i novu Vladu. Ta stranka, koju predvodi bivši gradonačelnik Istambula Rečep Erdogan, u nedelju je prvi put učestvovala na izborima, a nastala je na temeljima zabranjene islamisticke stranke. Agencije javljaju da je Erdogan svojevremeno bio osuđen zbog verskog ekstremizma, zbog čega neće moći da bude premijer. Narodna republikanska stranka dobila je 20 odsto glasova i oko 190 poslanika u budućem Parlamentu. Takav ishod izbora otvara mnoge probleme, pre svega kada je reč o daljim odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, kaže za Radio B92 Boban Radovanović, producent televizije RAI, koji je u Istambulu pratio tok glasanja. "Još u predizbornoj kampanji, Erdugan, koji je predsednik stranke, je rekao da se oni opiru intervenciji SAD u Iraku, dok ne budu pokazani jasni dokazi da Irak predstavlja izvesnu pretnju svetskom miru. Ta stranka predstavlja neku vrstu, u evropskim merilima, demohrišćanske stranke, s tim što je poprilično verski obojena, mnogo više nego demohrišćanske stranke u Evropi. Ostaje problem kako će turska vojska reagovati na to, pošto je ona, po turskom ustavu, garant sekularne države. Kako će oni reagovati zbog islamizacije države, s jedne strane, i s druge strane, pošto su oni članica NATO i jedan od osnovnih stubova u eventualnoj akciji SAD protiv Iraka, naročito što se tiče napada putem kopnenih snaga, kako će oni reagovati na buduću vlast", kaže Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: