NATO: Asad koristio hemijsko oružje

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da informacije iz više izvora ukazuju da su Asadove snage odgovorne za upotrebu hemijskog oružja.

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

16:11

Default images

Time je nedvosmisleno odgovornost za upotrebu hemijskog oružja u napadima u Siriji prošle sedmice optužio sirijski režim.

Rasmusen je nakon sastanka ambasadora NATO-a u Briselu rekao da je svaka upotreba hemijskog oružja "neprihvatljiva i ne može da prodje bez odgovora", ali nije naveo kakav bi taj odgovor trebalo da bude, preneo je Rojters.

Rasmusen je nakon sastanka ambasadora NATO-a u Briselu rekao da je svaka upotreba hemijskog oružja "neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora", ali nije naveo kakav bi taj odgovor trebalo da bude, preneo je Rojters.

"To je očigledno kršenje međunarodnih normi i prakse. Upotreba takvog oružja je neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora. Oni koji su odgovorni moraju da snose odgovornost", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO.

NATO je najoštrije osudio napade u Siriji i upotrebu hemijskog oružja u tim napadima.

Severnoatlantski savez je razmotrio situaciju u Siriji, posebno "užasavajuću upotrebu hemijskog oružja u okolini Damaska 21. avgusta", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

NATO smatra da je upotreba hemijskog oružja pretnja međunarodnom miru i stabilnosti i nastaviće pažljivo da prati situaciju u Siriji. Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD počeli su danas razgovore o rezoluciji Saveta bezbednosti UN čiji je predlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštile su diplomate.

Predstavnici zemalja UN počeli su raspravu iza zatvorenih vrata o rezoluciji nakon što je u blizini Damaska, navodno, upotrebljeno hemijsko oružje prošle sedmice kada je poginulo više stotina ljudi, prenosi AFP.

Britanija želi da rezolucija omogući "sve neophodne mere zaštite civila" što bi moglo da znači i vojnu akciju. Rusija se žestoko protivi da UN podrže akciju koja je, kako smatraju ruske vlasti, potez Zapada da se svrgne Asad, navodi AFP.

Rusija smatra da bi Savet trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji pre nego što bilo šta odluče. Inspektorima je potrebno još četiri dana da završe posao, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

SAD i Britanija privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, prenosi danas "Gardijan", a "Vašington post" navodi reči neimenovanih zvaničnika Bele kuće da bi "najranije sutra" mogla da bude pokrenuta "vremenski ograničena intervencija".

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgradju Damaska, Guti, upotrebio hemijski gas od koga je stradalo, prema tvrdnjama opozicije, nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu.

Najviši zvaničnici dve zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada i da se, u tom pogledu, razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pokuša da zaustavi krvoproliće u Siriji, usvajanjem rezolucije koju je predložila Velika Britanija, uz "neophodne mere" zaštite civila.

"Verujemo da je došlo vreme da Savet bezbednosti UN prihvati svoje odgovornosti za Siriju, što poslednjih godinu i po dana nije učinio", rekao je Hejg novinarima i dodao da se plaši da će Rusija i Kina blokirati rezoluciju, preneo je Rojters.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron objavio je da je Savet za nacionalnu bezbednost na sastanku u Londonu jednoglasno podržao predlog za sprovođenje mera protiv Sirije kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja od strane režima predsednika Bašara Asada u napadu prošle sedmice.

Kameron je takođe najavio da će zvanični London večeras podneti rezoluciju Savetu bezbednosti UN u kojoj će osuditi sirijsku vladu zbog nedavnog navodnog napada hemijskim oružjem u kojem je poginulo više stotina civila.

Iz kancelarije britanskog premijera saopšteno je da će Britanija tražiti "odobravanje neophodnih mera za zaštitu civila" u Siriji.

Vojna akcija je jedna od opcija koja može biti odobrena u okviru Člana 7. povelje UN.

Rezolucija će biti podneta na sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti, napisao je Kameron na Tviteru.

Predstavnik Sirije traži od UN da istraži napade pobunjenika otrvnim gasom

Predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama, Bašar Džafari, zatražio je od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna da naloži timu stručnjaka UN-a za hemijsko oružje, koji se trenutno nalaze u Damasku, da istraže tri slučaja napada pobunjenika, tokom kojih su, kako tvrdi Džafari, sirijski vojnici udahnuli otrovni gas.

Džafari je u razgovoru sa novinarima izjavio da je od Bana zatražio da "odmah ovlasti tim inspektora UN-a, koji se nalaze u Damasku, da istraže tri gnusna incidenta koji su se dogodili u okolini Damaska 22., 24. i 25. avgusta, kad su sirijski vojnici udahnuli otrovni gas", preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: