NS: Od januara nestala 141 osoba

Od početka godine do sada na području Novog Sada prijavljen nestanak 141 osobe, od čega je nerešeno još deset slučajeva, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 26.08.2013.

21:44

Default images

Za prvih osam meseci nestalih je više nego u istom periodu prošle godine, kada je za 12 meseci bilo 199 prijavljenih slučajeva.

Među nestalima ima dece, mlađih, starijih i pripadnika oba pola, mada su muškarci brojniji. Trenutno se traga za troje maloletnika, braćom uzrasta četiri i devet godina i četrnaestogodišnjom devojčicom. Oni su pobegli iz Sigurne dečje kuće, a sumnja se da su stigli do Beograda, pa je o tome obaveštena i policija glavnog grada, pišu Novosti. "Kod nestanaka najvažnije je što pre otkriti motiv, jer se na osnovu toga lakše pronađe", objašnjava Miroslav Vojvodić iz Odeljenja za potrage u Policijskoj upravi u Novom Sadu.

"Od kuće beže zbog narušenih porodičnih odnosa, lošeg uspeha u školi, neuzvraćene ljubavi".

Mladima, uzrasta od 18 do 30 godina, prema rečima sagovornika Novosti, izgovor za bekstvo i nestanak su poremećeni porodični odnosi, loš uspeh na fakultetu. Među onima u srednjim godinama, odnosno starosti od 30 do 50 godina, više je nestalih muškaraca nego žena, a u ovoj starosnoj grupi je bilo nekoliko građevinskih preduzimača koji su zbog loše finansijske situacije i krize u koju su zapali, izlaz našli u nestanku.

Nemaština i bolest najčešći su razlozi nestanka starijih od 50 godina, a u takvim situacijama skloni su u suicidu. Najstariji nestanu zbog demencije, odu od kuće i ne znaju da se vrate, niti da kažu podatke o sebi i adresu gde žive.

"Ne postoji rok kada treba prijaviti nestanak neke osobe", napominje Vojvodić, ističući da, ukoliko se to učini što pre, veće šanse su da se nestala osoba pre pronađe.

"Nestaju i štićenici smešteni u neku od ustanova. Bilo je slučajeva nestanaka mornara sa brodova, za koje se kasnije ispostavi da su upali u reku i utopili se". Deo nestalih se sam vrati, ali veći deo pronađe policija. Dešavalo se da se prijavi nečiji nestanak, a na kraju se ispostavi da nije reč o tome. Takav je bio nedavni slučaj jedne Novosađanke, koja je usplahirena pozvala policiju i saopštila da joj je nestala rođena sestra.

"Ne javlja se na mobilni telefon, a nije ni u stanu", panično je rekla ova Novosađanka.

Ubrzo se ispostavilo da je sa rođakom otišla u inostranstvo da provede vikend, ali se iz nekog razloga prethodno nije javila sestri.

Mobilni

Pre nekoliko dana roditelji iz okoline Novog Sada prijavili su da im je nestala ćerka, a sumnje su potkrepili podatkom da joj je tri sata isključen mobilni telefon. Posle nekoliko sati se ispostavilo da joj se ispraznila baterija u mobilnom i da je to bio razlog što nije mogla da odgovori na njihov poziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: