Kako do crnogorskog državljanstva?

Radna grupa za izgrađivanje poverenja u izborni proces još nije postigla dogovor o načinu sticanja crnogorskog državljanstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

19:44

Default images

Članovi Radne grupe iz opozicionog Demokratskog fronta predložili su danas da se iz Zakona o državljanstvu izbriše tačka kojom se predviđa otpust iz državjanstva druge zemlje radi dobijanja državljanstva Crne Gore.

Milutin Djukanović iz DF-a je objasnio da je do 3. juna 2006. godine bio veliki broj dvojnih državljana, navodeći da su sad pojedini građani u neravnopravnom položaju. On je zatražio brisanje tačke koja predviđa da je za sticanje crnogorskog državljana potrebno da osoba boravi u toj državi neprekidno 10 godina i da se taj rok skrati na pet godina.

"Ako bi brisali ovu tačku dva, postojala bi spremnost da se dogovaramo oko roka koji neko treba da ima za prebivalište”, precizirao je Djukanović.

Kako je kazao, suština predloga DF-a je da se svi dovedu u ravnopravan položaj.

Prema rečima Djukanovića, suočavamo se sa slučajevima da osobe koje žive 30 godina u Crnoj Gori i imaju porodice ne mogu da dobiju crnogorsko džavljanstvo.

“Ovaj mi se zakon činio kao produkt pobede na referendumu, pa i straha da bi neko mogao da promeni odnos snaga u Crnoj Gori, išlo se sa tako snažnim formulacijama koje su pravile puno prepreka građanima da dođu do državljanstva. Nadam se da je strah kod vlasti prestao i da ovo sad možemo da sagledamo iz sasvim drugog ugla”, rekao je on.

Miodrag Vuković iz vladajućeg DPS-a je poručio da su za njega i stranku koju predstavlja predlozi DF-a neprihvatljivi. “Ovo govori jednu stvar, da se ovim žele poništiti u pravo pretvorene tekovine referenduma”, ocenio je Vuković, javila je agencija Mina.

On kaže da, ako nema ugovora sa državom o dvojnom državljanstvu, nema ni dvojnog državljanstva. “Ustav zabranjuje ovakve norme i ne mogu ovo prihvatati, jer to bi palo na Ustavnom sudu pre nego i uđe u pisarnicu suda”, naveo je Vuković, preneli su podgorički mediji. Goran Danilović (DF) smatra da, ako im je to sad neprihvatljivo, treba da se dogovore da će razmisliti o tome.

“Verujem da nam je velika stvar da dobijemo državljanina kad je profesionalno ostvaren, a uz to je državljanin Amerike ili Britanije, to može da bude samo na korist. Pravedno je da, ako ostvarite deset godina prebivališta, odblokiramo mogućnost da se dobije državljanstvo bez otpusta. O ovome treba razmisliti, ako je sad neprihvatljivo”, rekao je on.

Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije rekao je da prihvata inicijativu da se otvori rasprava, dodajući da je saglasan sa Vukovićem da se radi o materiji koja zadire u ustavnu problematiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: