Pusić: Uskladićemo zakon sa EU

Prva potpredsednica hrvatske vlade Vesna Pusić kaže da Hrvatska prvo treba da uskladi svoj zakon, poznat kao `Leks Perković`, s evropskim zakonodavstvom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

19:23

Default images

Tek onda eventualno može da pokrene incijativu za promenu evropskog naloga za hapšenje.

"Evropski nalog je u ovom trenutku na snazi i Hrvatska treba da uskladi svoj zakon s evropskim standardima u tom pogledu", rekla je Pusićeva novinarima u Zagrebu.

"Ukoliko postoji bilo kakva incijativa, potreba, želja da se unutar EU pokreću promene u tom pogledu, to je nešto što može nastupiti kasnije. Recimo, kao oblik hrvatske inicijative za izjednačavanje starih i novih članica u tom kontekstu", kazala je Pusićeva.

Ona je dodala da je u ovom trenutku neposredno na dnevnom redu samo usklađivanje hrvatskog zakona, što znači promena jednog člana, odnosno skidanje ograničenja iz 2002. godine.

Evropska komisija (EK) nije primila odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa vezano za zakon o evropskom nalogu za hapšenje uprkos tome što je u petak istekao rok za slanje odgovora u Brisel, izjavila je danas u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica EK Mina Andreeva i najavila da će zbog toga biti preduzete mere protiv Hrvatske.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. avgusta da odgovori na pitanje kada planira da uskladi hrvatski zakon o evropskom nalogu s evropskim zakonodavstvom.

Hrvatska je krajem juna donela zakon, kolokvijalno nazvan "leks Perković", kojim primenu naloga ograničava na zločine počinjene posle avgusta 2002. godine, piše agencija Hina.

Zakonskim izmenama onemogućeno je izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti koja je organizovala i ubistvo odbeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Djurekovića u Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je nemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu poternicu još 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: