Tadić se sastao sa Orbanom

Počasni predsednik DS Boris Tadić boravi u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, u okviru koje se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

15:18

Default images

Tadić se sastao i sa predsednikom Socijalističke partije i liderom opozicije Atilom Mesterhezijem.

Tadić i Orban su u kontekstu razgovora o odnosima između Srbije i Mađarske, razgovarali o statusima nacionalnih manjina, kulturnoj razmeni i dobrosusedskim odnosima, saopšteno je iz DS.

Politika pomirenja uspostavljena i dogovorena za vreme Tadićevog mandata, imala je za rezultat unapređenje i srpsko-mađarskih odnosa i statusa nacionalnih manjina, podsetio je DS.

Tadić je izrazio zadovoljstvo što je na temelju te politike izgrađen dobar odnos između dve susedne zemlje. I ovom prilikom naglasio je da samo politika pomirenja obezbeđuje mir i razvoj. Bivši predsednik Srbije i mađarski premijer razgovarali su i o preostalim nerešenim problemima Srednje i Jugoistočne Evrope. Tadić je izrazio očekivanje da će Mađarska nastaviti da podržava evropski put Srbije, kao što je to činila i u vreme njegovog mandata.

Poseban deo razgovora posvetili su investicionim strategijama, osvrćući se na ovogodišnje rezultate i Srbije i Mađarske. Tadić je čestitao mađarskom premijeru na ostvarenom rekordnom prilivu direktnih stranih investicija od 13,5 milijardi dolara u ovoj godini, ali i izrazio duboku zabrinutost zbog činjenice da je Srbija po poslednjim izveštajima u ovoj godini ostvarila samo oko 350 miliona dolara priliva stranih investicija. To je najniži rezultat koji je Srbija ostvarila od 2000. godine i stavlja je na poslednje mesto među zemaljama u regionu, navodi se u saopštenju.

Ovakav loš rezultat Srbije je dramatičan kada se uzme u obzir da je u poslednjoj godini Tadićevog mandata Srbija bila apsolutni rekorder u prilivu stranih investicija u čitavom regionu. Poslednje godine njegovog mandata priliv stranih investicija u Srbiju iznosio je oko 2,3 milijarde evra, a taj iznos je bio veći nego što su imale sve zemlje Zapadnog Balkana i Mađarska zajedno, stoji u saopštenju DS.

U tom kontekstu, Tadić je u toku današnjeg razgovora zahtevao nove investicione strategije koje bi se zasnivale na direktnom obraćanju preliminarno selektovanim investitorima sa posebnim fokusom na klastere, saopštile su demokrate.

Tokom svog dvodnevnog boravka u Mađarskoj, Tadić će se sutra sastati sa zamenikom mađarskog premijera i predsednikom hrišćanskih demokrata Žoltom Šemjenom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošem Martonjijem. Tadić će sutra imati i sastanak sa članovima mađarsko –srpskog poslovnog saveta i učestvovati na okruglom stolu na Centralno-evropskom univerzitetu, gde će održati i predavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: