PROTEST ANEMA-A ZBOG PRESUDE DIREKTORKI “BORSKIH NOVINA”

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2000.

23:08

Default images
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izrazila je u svom saopstenju najostriji protest i ozbiljnu zabrinutost povodom odluke Okruznog suda u Zajecaru da potvrdi presudu Opstinskog suda u istom gradu kojom je direktorka "Borskih novina" Dusica Radulovic osudjena na bezuslovnu kaznu od tri meseca zatvora. Dusica Radulovic osudjena je, po optuznom predlogu Javnog tuzioca u Boru, zbog uvrede opstinskih funkcionera u tom gradu. Sporni tekstovi objavljeni su u pet brojeva "Borskih novina" u periodu izmedju januara 1997. i januara 1998. godine, a u najvecoj meri govore o visokom funkcioneru Socijalisticke partije Srbije Nikoli Sainovicu. Takodje, iz potpuno nejasnih razloga postupak protiv Dusice Radulovic vodjen je pred sudom u Zajecaru, umesto pred sudom u Boru, a predlog za izuzece suda u Zajecaru je odbijen. Okruzni sud u Zajecaru, koji je odbio zalbu Dusice Radulovic, isti je sud koji je prosle godine odbio i zalbu Nebojse Ristica, urednika TV Soko iz Sokobanje, osudjenog na godinu dana zatvora zbog isticanja plakata "Free Press made in Serbia". Pred tim sudom vodi se i postupak protiv aforisticara Bobana Miletica iz Knjazevca, zbog navodne uvrede predsednika SRJ Slobodana Milosevica. Zalbu Dusice Radulovic odbilo je isto vece koje je odbilo i zalbu njenog supruga Miroslava Radulovica, glavnog urednika "Borskih novina", osudjenog ranije na uslovnu kaznu zatvora zbog objavljivanja fotomontaze na kojoj je Slobodan Milosevic. ANEM je uputio apel za hitno ukidanje ocigledno nezakonite presude, te podsetio da je sloboda osnovno i najvise pravo svakog coveka po vazecim ustavima i Srbije i SR Jugoslavije. ANEM je pozvao sve nezavisne medije, nevladine organizacije i ostale demokratski orijentisane snage u zemlji na solidarnost sa Dusicom Radulovic i svima koji se nadju na udaru represije rezima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: