SNS i SPS o "kosovskom Dodiku"

U SNS i SPS tvrde da izjava Aleksandra Vulina da bi kosovski Srbi mogli da imaju svog "Milorada Dodika" ne znači promenu sadašnje državne politike

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

23:03

Default images

Pre samo nekoliko meseci premijer Srbije Ivica Dačić ubeđivao je Prištinu, Brisel i Vašington da buduća zajednica srpskih opština neće biti nova RS.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je pre reč o "propagandnoj anesteziji", mada ne isključuje ni mogućnost nagoveštaja promene političkog kursa u Beogradu, dok njegov kolega Dušan Janić procenjuje da će trojka na državnom vrhu - predsednik, premijer i vicepremijer - ponovo morati da se kune pred međunarodnom zajednicom da u briselskim pregovorima i dogovorima podržava princip teritorijalnog integriteta Kosova.

Od Aleksandra Vulina još nije stigao odgovore na pitanja zbog čega je Srbima potreban Dodik, ako je KiM deo Srbije, da li se menja državna politika, kao i da li iza ideje o "kosovskom Dodiku" stoji i Aleksandar Vučić, jer Vulin kaže da sve rade zajednički.

Milovan Drecun, poslanik SNS i predsednik odbora za KiM u Skupštini Srbije, tvrdi za Danas da Vulinova izjava nije prizivanje duha RS na Kosovu, nego govori o tome da je "kosovskim Srbima potreban lider koji će staviti interese srpskog naroda i države Srbije iznad svojih ličnih interesa i interesa Prištine, što do sada nije bio slučaj".

"Možda nije trebalo da pominje baš Dodika, ali ne bih želeo da komentarišem Vulinovu izjavu. On to treba da učini sam. U jedinstvenoj državnoj politici o Briselskom sporazumu, njegovoj primeni i pripremi novih dogovora nema nikakve pukotine, niti drugog koloseka. Vulin je lično bio protiv Briselskog sporazuma, ali mu to ne smeta da na čelu Kancelarije za KiM da radi na njegovoj realizaciji, jer je reč o sprovođenju državne politike - objašnjava Drecun.

On ističe da je "zajednica opština novi politički i ekonomski subjekt predviđen Briselskim sporazumom, koji će imati svoju autonomiju, ali neće biti entitet ili "RS" na KiM". Sagovornik Danasa negira da se vlast u Beogradu ponaša kao "tutor" kosovskih Srba, jer im određuje „profil“ vođe i način učešća na lokalnim kosovskim izborima. Drecun smatra da je to "briga matične države za srpski narod na KiM, koji je njen deo" i da zvaničan Beograd, kao pregovarač u Briselu utiče jer ima pravo na svoj stav.

"Nema nikakve najave da se politika prema KiM menja i da bi se išlo ka podeli, jer je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Zajedica opština funkcionisaće pod uslovom da se reše problemi koji su se na pregovorima u Briselu pojavili prošlog utorka i srede, jer Priština insistira da preko glasačkih listića postigne priznavanje kosovske nezavisnosti", izjavio je za Danas poslanik SPS u Skupštini Srbije i predsednik Pokrajinskog odbora socijalista Zvonimir Stević.

Stević kaže da "zajednica opština ne može da bude isto što i RS u BiH, ali će biti nešto slično, mada ne odmah na početku".

Postoji stalna linija interpretacije Briselskog sporazuma i predstojećih lokalnih izbora kao pobede ideje Srbije o RS i podeli. To postaje operativna smetnja za Beograd. Vulinova izjava ponovo će dovesti u neprijatan položaj ne samo Dačića, nego i Nikolića i Vučića. Zajednica opština nije dobila ovlašćenja koja je trebalo upravo zato što su je Priština i međunarodna zajednica dovodile u vezu sa RS i Dodikom, ukazuje Dušan Janjić.

On ističe da "u unutrašnjoj politici Srbije nema sinhronizovanosti - Kancelarija za KiM radi jedno, a Dačić i Vučić govore drugo" i upozorava da će Vulinova izjava biti veliko opterećenje za dogovore o lokalnim izborima.

"Njena direktna posledica su restriktivni uslovi glasanja za prognanike i raseljene sa KiM u ostatku Srbije. Neće biti biračih mesta u Srbiji van KiM, prognani Srbi moći će da fizički glasaju samo na tri, četiti mesta, sa kojih će se glasački listići slati u CIK Kosova. Vulinova izjava ojačaće mišljenje u međunarodnoj zajednici da Beograd sprema listu za koju namerava da krade glasove u Srbiji van KiM, jer bez tih glasova ta lista neće moći da prođe. Istovremeno, naneo je i veliku štetu Dodiku koji je vešto hendlovao Srbe, pa nije bilo ni drugog protestnog mitinga u Beogradu, niti najavljenog referenduma", izjavio je za Danas Dušan Janjić.

Đorđe Vukadinović smatra da Vulinove izjave treba uzimati sa velikom dozom rezerve jer su opozive i uglavnom su namenjene domaćoj publici i ohrabrivanju Srba sa severa KiM da prihvate briselski sporazum i izađu na predstojeće lokalne kosovske izbore. Vukadinović ne isključuje mogućnost da bi ovo mogao da bude i nagoveštaj promene kursa u Beograda i podseća da je Vulin u vreme potpisivanja briselskog sporazuma bio bliži stavu Tomislava Nikolića.

"Ovo, ipak, više liči na propagandnu anesteziju jer se koristi Dodikova uspešna reputacija srpske borbe u nezavisnoj BIH, što dobro zvuči, ali zapravo navodi na mirno prihvatanje nezavisnosti KiM. U svakom slučaju izjava je diskutabilna i sa stanovišta srpske politike i međunarodnih očekivanja", kaže Đorđe Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: