Ambasade SAD zatvorene do 10. 8.

Američki Stejt department odlučio je sinoć da produži trajanje mere zatvaranja svojih diplomatskih predstavništava na Bliskom istoku do 10. avgusta.

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2013.

23:43

Default images

Podsetimo, do zatvaranja ambasada i konzulata je došlo nakon informacija da bi mogao da usledi teroristički napad Al Kaide.

U saopštenju Stejt department navodi se da je odluka doneta "iz predostrožnosti", a ne "zbog novih pretnji".

Do sledeće subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Diplomatska sedišta SAD u Daki, Alžiru, Kabulu, Heratu, Bagdadu i Basri, biće normalno otvorena sutra.

Agencija AP navodi da je pojačano prisustvo policije oko američke ambasade u Kairu, a dodatno obezbeđenje je uočeno i u Jemenu, Jordanu, Bahreinu i Iraku.

Stejt department je u petak izdao upozorenje za građane SAD koji nameravaju da putuju, ukazavši da postoje obaveštajne informacije da Al Kaid i njoj bliske grupe planiraju da izvedu veliki teroristički napad na Bliskom istoku i severu Afrike.

Republikanski senator iz Džordžije Saksbi Čamblis izjavio je danas za En-Bi-Si televiziju da "ovako ozbiljne pretnje nije video godinama".

"Sve to veoma podseća na vreme pred 11. septembar 2001. godine", istakao je senator, koji je imao uvid u podatke američkih obaveštajnih i bezbednosnih službi.

Kongresmen Si Ej Dač Rapersberger, gostujući na istoj televiziji, kazao je da su službe došle do podataka presrevši razgovore visokih rukovodilaca Al Kaide, koji su govorili o "velikom napadu".

"Govorili su o tome kako se priprema ogroman napad i pomenuti su konkretni datumi", rekao je ovaj kongresmen.

Juče je tim povodom zasedao Savet za nacionalnu bezbednost SAD, a o novim informacijama se stalno obaveštava i predsednik Amerike Barak Obama.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorili i Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Američke vlasti ranije su uputile poziv Amerikancima u inostranstvu da tokom čitavog avgusta budu na oprezu, naročito kada budu putovali avionima, vozovima i brodovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: