Gotovina počasni građanin Sinja

Hrvatskom generalu Ante Gotovini danas je, povodom održavanja 298. Sinjske alke, uručena povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva (VAD).

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2013.

21:12

Default images

Gotovina je dobio status počasnog građanina grada Sinja.

Hrvatski general Mladen Markač takođe je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja, ali na Alku danas nije došao, objavljeno je na sajtu Index.hr.

Gotovina, koji je bio apsolutna zvezda ovogodišnje Alke, dobio je povelju "u znak zahvalnosti za veliki doprinos u podsticanju domoljublja i slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u ostvarenju stoletnog sna hrvatskog naroda - slobode, samostalnosti i demokratije", rekao je predstvanik VAD-a Stipe Jukić, a prenela agencija Hina.

Gotovina je izjavio da je "srećan i ponosan" što je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja i najavio je da će sutra u Kninu učestvovati na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao u Sinju da to pokazuje kako "ljudi prepoznaju zasluge generala Gotovine za odbranu naše domovine".

Apelaciono veće Haškog tribunala je u novembru oslobodilo Gotovinu i Markača i poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i drugih zločina za vreme i posle operacije "Oluja" u avgustu i septembru 1995. godine.

Podsećamo, Ante Gotovina je proglašen i za počasnog građanina Splita.

Hrvatska danas i sutra obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Sa druge strane, parastosi u Srbiji, RS i Hrvatskoj su služeni za srpske žrtve vojno-policijske akcije "Oluja", kada su hrvatske snage ubile najmanje 1.600 osoba srpske nacionalnosti a proterale najmanje 250.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: