BiH: Zatvor za radnike ministarstva

Sud BiH saopštio da je pravosnažno osudio trojicu visokih zvaničnika Ministarstva saobraćaja i veza BiH na ukupno devet godina zatvora zbog korupcije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.07.2013.

23:16

Default images

Kako je saopštio sud, oni su osuđeni i zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

Žalbeno veće Suda BiH je prihvatilo zahtev Tužilaštva BiH i u odnosu na prvostepenu presudu povećalo kazne sa dve na tri godine zatvora pomoćniku ministra saobraćaja i veza Mirku Šekari, sekretaru Ministarstva Nikoli Šegi i savetniku Enisu Ajkuniću.

Oni su proglašeni krivima jer su u okviru posebne komisije zloupotrebili i prekoračili ovlašćenja time što su dodeljivali dozvole za međunarodni prevoz - CEMT, nekim kompanijama za međunarodni prevoz koje to nisu zaslužile, prenela je agencija Hina.

Šekara, Šego i Ajkunić su kao članovi komisije, svaki posebno, bodovali kompanije za dobijanje tih dozvola na način da su podelili prevoznike po nacionalnom ključu na bosanske, srpske i hrvatske.

Na taj način su omogućili korist nekim firmama, dok su druge oštećene jer nisu mogle da dobiju dozvole za rad iako su ispunjavale profesionalne uslove, ali ne i nacionalne kriterijume.

U objašnjenju presude se navodi da su u 112 kompanija nezakonito dodeljene 204 CEMT dozvole, koje je trebalo da budu dodeljene drugim prevoznicima koji su ispunjavali uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: