EU stavlja Hezbolah na crnu listu

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da vojno krilo Hezbolaha stave na listu terorističkih organizacija, prenosi Raša tudej izjave neimenovanih diplomata.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.07.2013.

11:27

Default images

Ministri su, međutim, izrazili želju za nastavak dijaloga sa svim političkim strankama u Libanu, uključujući i Hezbolah, rekli su ti izvori.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je ranije danas da je EU blizu dogovora da vojno krilo libanskog pokreta Hezbolah stavi na listu terorističkih organizacija.

Hejg je uoči početka sastanka šefova diplomatija država članica EU, rekao da "velika većina" od 28 članica podržava takvu odluku, prenosi AP. Hejg je izrazio nadu da će na sastanku u Briselu biti postignut jednoglasan stav o ovom pitanju budući da je za takvu odluku, koja će biti uvod u sankcije prema Hezbolahu, potreban glas svih 28 članica. I njegov nemački kolega Gvido Vestervele istog je mišljenja.

On je naveo da bi dokazi do kojih se došlo tokom istrage o prošlogodišnjem napadu na izraelske turiste u bugarskom letovalištu Burgas trebalo da budu dovoljan podsticaj za ministre da podrže takvu odluku. "Moramo da odgovorimo na ovo i odgovor je - stavljanje vojnog krila Hezbolaha na listu", rekao je Vestervele.

Neimenovani izvori u Briselu navode da su ministri blizu postizanja dogovora u tom smeru. "Još postoje neke rezerve, ali krećemo se ka tome da donesemo odluku da vojno krilo Hezbolaha stavimo na listu", rekao je neimenovnai zvaničnik.

On je naveo da takva odluka ne bi uticala na trenutnu politiku Brisela prema Libanu, ističući da bi se ta odluka odnosila samo na vojno, a ne i na političko krilo Hezbolaha, prenosi AFP.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova saopštio je ranije da ima novih dokaza da je Hezbolah bio umešan u bombaški napad na autobus, u kojem je poginulo petoro izraelskih turista, vozač i napadač.

Agencija podseća da je, pored napada u Bugarskoj, kap koja je prelila čašu bila angažovanje Hezbolaha u sukobima u Siriji na strani režimskih snaga, dok zapadne države podržavaju suprotnu pobunjeničku stranu. Libanske vlasti su prethodno upozorile EU da bi takva odluka mogla da destabilizuje ionako krhke bezbednosne prilike u toj zemlji.

Liban je to obrazložio činjenicom da je Hezbolah "glavna komponenta libanskog društva". EU je dugo izbegavala da proglasi vojno krilo Hezbolaha, uprkos pritiscima Sjedinjenih Američkih Država.

SAD i Izrael pozdravljaju odluku EU

Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je danas odluku EU da vojno krilo libanskog Hezbolaha proglasi terorističkom organizacijom.

"Današnjim postupkom EU šalje snažnu poruku Hezbolahu da nema imunitet za svoje delovanje", istakao je Keri, a prenosi AFP.

Uprkos libanskom upozorenju da to ne čine, ministri inostranih poslova zemalja članica EU su stavili šiitski Hezbolah na listu terorističkih organizacija, iako neki analitičari stavljaju pod znak pitanja efikasnost te mere, pitajući se da li Hezbolah u cilju nagrađivanja ili kažnjavanja može da se deli na delove.

Keri napominje da EU svojom odlukom pokazuje da akcije Hezbolaha, kao što je smrtonosni napad u bugarskom letovalištu Burgas prošle godine i planiranje sličnog napada na Kipru, nisu ostale bez posledica.

Američki državni sekretar ističe da će organi EU koji sprovode zakon sada moći da osujete prikupljanje sredstava za Hezbolah, logističku aktivnost te organizacije i njene terorističke zavere na evropskom tlu.

I predsednik Izraela Šimon Peres pozdravio je današnju odluku EU da vojno krilo libanskog pokreta Hezbolah tretira kao terorističku organizaciju.

"Pozdravljam odluku EU oko Hezbolaha, kao značajan i neophodan korak ka okončanju širenja terora", napisao je Peres na Tviteru.

I izraelska ministarka pravde Cipi Livni pohvalila je odluku Evropske unije da stavi na crnu listu oružano krilo Hezbolaha, što je, kako je rekla Livnijeva, jasno stavilo do znanja da je libanska šitska grupa teroristička organizacija.

"Pozdravljam ovu objavu EU da je Hezbolah sada stavljen na listu terorističkih organizacija", saopštila je Livnijeva.

"Konačno, nakon više godina razmatranja, zahtev da Hezbolah bude priznat kao legitimna politička partija je sa pravom odbačen, sada je jasno celom svetu da je Hezbolah teroristička organizacija", navela je Livnijeva u izjavi, a preneo je AFP.

Liban izrazio žaljenje zbog odluke EU

I dok Izrael pozdravlja odluku EU, Liban žali zbog današnje odluke EU da stavi na crnu listu vojno krilo libanske šiitske partije Hezbolah, precizirajući da to neće poremetiti njegove dobre odnose sa članicama Unije.

Voleli bi da zemlje članice EU detaljnije razmotre činjenice, ali libansko društvo, u svim svojim delovima, nastaviće da održava najbolje veze sa tim zemljima, naveo je u saopštenju predsednik vlade u ostavci Nadžib Mikati, a preneli su danas francuski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: