"Oslobađanje zatvorenika zbog mira"

Izrael je najavio oslobađanje oko 80 dugogodišnjih palestinskih zatvorenika zarad obnove mirovnih pregovora s Palestincima, koji su u zastoju tri godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 22.07.2013.

10:01

Default images

"Oslobađanje zatvorenika počeće kada počnu pregovori. Govorimo o puštanju njih na slobodu po fazama", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za agenciju AFP.

Izraelski ministar finansija Juval Steinic izjavio je pre dva dana za izraelski radio da će među tim zatvorenicima biti onih koji su iza rešetaka desetinama godina "kako bi se obnovili mirovni pregovori", ali da neće popustiti u vezi sa drugim važnim pitanjima, dodaje Al Džazira.

Govori se o 80 zatvorenika koji treba da budu pušteni na slobodu - "svi pre Osla" odnosno Palestincima koji se nalaze u izraelskim zatvorima pre 1993. kada je postignut mirovni sporazum dve strane u Oslu.

AFP navodi da se ne zna kada će odluka o njihovom oslobađanju biti doneta i od koga - da li će pitanje rešiti Izraelska vlada, ministri ili samo premijer Benjamin Netanjahu.

Visoki palestinski zvaničnik izjavio je da je put ka formalnim pregovorima sa Izraelom i dalje blokiran, iako je državni sekrear SAD Džon Keri nedavno rekao da je postignut načelni dogovor o povratku za pregovarački sto.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će, u slučaju uspeha budućih pregovora sa Pelestinskom upravom (PU), pitanje zaključenja mira i priznanja palestinske države biti izneto na referendumu.

Netanjahu je, kako prenosi Asošijeted pres, rekao da je referendum potreban kako bi se izbegao raskol u izraelskom društvu.

Američka agencija navodi da ankete pokazuju da većina Izraelaca podržava uspostavljanje palestinske države, ali se i mnogi žestoko protive.

Neka pitanja su posebno "eksplozivna", uključujući moguću podelu Jerusalima, navodi AP.

Izraelski premijer predstaviće nacrt zakona o referendumu uskoro kabinetu ministara i potom skupštini.

Palestinski predsednik Mahmud Abas ranije danas izneo je stav da o svakom budućem mirovnom sporazumu sa Izraelom treba da bude održan referendum.

„Svaki sporazum sa Izraelcima će biti podvrgnut referendumu“, kazao je četiri dana posle najave Vašingtona o obnovi pregovora, prenosi AFP pisanje jordanskog lista „Al Rai“.

Abas je kazao da su SAD ozbiljne u nameri da pronađu političko rešenje palestinskog pitanja uspostavljanjem palestinske države na linijama iz 1967. sa glavnim gradom Jerusalimom.

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je u petak da su se izraelski i palestinski pregovarači dogovorili da se sastanu radi pripreme obnove direktnih mirovnih pregovora, zastalih od 2010. godine.

„Svako bezbednosno rešenje mora predviđati trajno napuštanje Izraela palestinske zemlje, dok jevrejska država ima pravo da održava svoju bezbednost unutar svojih granica, uz odobrenje susednih zemalja“, rekao je Abas.

On je naglasio da Palestinci žele rešenje dve države i da ta ideja postoji i u američkoj administraciji, ali da do sada nije ništa postignuto.

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rdeneh je kasno sinoć saopštio da se Mahmud Abas sahglasio da pošalje izaslanika u Vašington kako bi se s izraelskom stranom nastavili preliminarni razgovori na nižem nivou o uslovima pregovora.

Cilj razgovora u Vašingtonu su, po njegovim rečima, "prevazilaženje prepreka koje i dalje stoje na putu pokretanja pregovora".

Abu Rdeneh je izjavio da je za stvarno obnavljanje mirovnih pregovora potrebno da Izrael prvo prihvati da osnova razgovora budu izraelske granice pre 1967. godine i da obustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obale.

Izraelske vlasti odbacuju postavljanje bilo kakvih preduslova za početak pregovora.

Američki državni sekretar Džon Keri se tokom turneje po Bliskom istoku prošle sedmice sastao s Abasom, posle čega je rekao da je postignut dogovor izraelskih vlasti i Palestinaca o obnavljanju pregovora.

Jedan palestinski zvaničnik je kasnije rekao da je Abas pristao na obnavljanje mirovnih pregovora tek pošto mu je Keri dao pisanu garanciju da će osnova razgovora biti izraelske granice pre 1967.

Prema navodima palestinskog zvaničnika, Izrael takođe ne bi smeo da objavljuje nove tenedere za jevrejska naselja na Zapadnoj obali, dok Palestinci ne bi smeli da sprovode diplomatske akcije protiv Izraela u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Izraelci i Palestinci bi uskoro trebalo da se sastanu u Vašingtonu kako bi razradili poslednje detalje sporazuma o obnavljanju pregovora, koji su prekinuti 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: