Kralj Jordana posetio Egipat

Kralj Jordana Abdulah Drugi je bio u ekspresnoj, nenajavljenoj poseti Kairu da bi pružio podršku vlastima Egipta postavljenim posle puča kojim je svrgnut Morsi.

Izvor: Beta, AFP

Subota, 20.07.2013.

18:56

Default images

Kralj Abdulah, prvi strani lider koji je posetio Egipat od pada Morsija 3. jula, sastao se s vršiocem duznosti šefa države, sudijom Mansurom Adlijem i potpredsednikom za međunarodne odnose, Mohamedom ElBaradejem.

Do te posete je došlo u kontekstu intenzivnih američkih napora za oživljavanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, u kojima su
Aman i Kairo obično aktivni.

Hapšenja mnogih lidera Muslimanskog bratstva, smrt više od stotinu ljudi tokom nasilja posle puča i neizvesnost budućih političkih poteza, uzroci su zabrinutosti u inostranstvu.

Ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi, Nabil Fahmi, rekao je da je prioritet "jasno i iskreno objasniti" svetu situaciju u Egiptu.

U Kairu su hiljade pristalica Morsija i danas na dva mesta koja su zauzeli još pre tri nedelje.

Tokom demonstracija u petak nije bilo većih incidenata u Kairu, ali su tri žene poginule, a sedmoro je povređeno u gradu Mansuri, u delti Nila, tokom sukoba pristalica i protivnika zbačenog predsednika, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Naglo se pogoršalo stanje i na Sinajskom poluostrvu, gde jačaju radikalne islamističke grupe. Od 3. jula, 13 policajaca i dva vojnika su poginula, kao i sedam civila.

Egipatska agencija Mena je danas prenela da je deset džihadista poginulo za dva dana u vojnoj operaciji u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: