IT:Deca emigranti spavaju na zemlji

Nekoliko desetina afričke dece - emigranata, spava na goloj zemlji ispred prihvatilišta na italijanskom ostrvu Lampeduzi, nakon više brodova koji pristižu.

Izvor: B92

Subota, 20.07.2013.

18:32

Default images

Lampeduza se sada bori sa prilivom velikog broja maloletnika jer su italijanske vlasti od pre nekoliko meseci prestale da severnu Afriku smatraju područjem pod vanrednim stanjem, što znači da nijedna agencija sada nije nadležna da im obezbedi smeštaj, preneo je Rojters.

Na ostrvu trenutno boravi više od 800 emigranata, dok je kapacitet prihvatnog centra oko 250 ljudi, navela je agencija.

"U poslednjih 10 dana došli su mnogi novi emigranti i postoji veliki problem, jer nisu prebačena deca bez pratnje. Novodošli su se pridružili onima koji su prihvaćeni u centru koji treba da bude samo tranzitni punkt", rekla je za britansku agenciju predstavnik agencije Rafaela Milano. Najmlađe dete bez pratnje je jedan dečak iz Somalije star 11 godina.

Papa Franja je prihvatni centar u Lampeduzi posetio ovog meseca i odao počast hiljadama emigranata koji su izgubili život u pokušaju da se brodovima, često u potpuno neadekvatnim i nebezbednim plovilima, dočepaju Italije, idući iz severne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: