Egipat: Početak promene Ustava

Privremeni egipatski predsednik Adli Mansur izdao dekret koji obavezuje stručnjake za pravo da počnu da rade na promenama Ustava, kojeg je vojska suspendovala.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.07.2013.

18:23

Default images

Komitet od deset stručnjaka za pravo će se sastati sutra i imaju samo 15 dana da osmisle predloge koji će biti izneti pred brojnije državno telo, koje će zatim imati rok od 60 dana da predstavi konačni nacrt predloga, što će otvoriti put za nove izbore, preneo je Rojters.

Suspendovani Ustav je prošle godine izglasan u egipatskoj skupštini, kojom su dominirali islamisti, ali su ga bojkotovali liberali i hrišćani, koji su istakli da taj Ustav ne pruža odgovarajuću zaštitu ljudskih prava i socijalne pravde.

Egipatska vojska je Ustav suspendovala nakon Morsijevog svrgavanja 3. jula. O novom nacrtu će se glasati na referendumu, a čitav proces bi trebalo da potraje četiri meseca.

Revidirani Ustav treba da stupi na snagu pre održavanja novih parlamentarnih izbora u Egiptu, koji će, prema dekretu izdatom nakon svrgavanja Morsija, biti održani u roku od šest meseci. Nakon toga se planiraju i predsednički izbori, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: