Dežer: Još posla za Srbiju

Vensan Dežer je ocenio da se u Srbiji obnovio zamajac reformi u ključnim oblastima vladavine prava, posebno u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Izvor: Beta

Sreda, 17.07.2013.

22:55

Default images

Šef delegacije EU u Srbiji je dodao da je, ipak, ostalo još posla u svim važnim oblastima.

"Veoma smo zadovoljni usvajanjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i izradom Akcionog plana. Naročito je dobro što su najbolje prakse uključene u sadržaj ovih tekstova, i oni će imati važnu svrhu u pregovorima o prva dva ključna poglavlja - 23 i 24. Glavni izazov će sada biti da se ova dostignuća održe tokom vremena", rekao je Dežer u intervjuu za list Danas.

Dežer, koji uskoro odlazi sa funkcije u Srbiji u kojoj je proveo četiri godine, ocenio je da Srbija ima dobre opšte kapacitete administracije i da može da bude dobar primer za region, odnosno "najbolji đak u razredu", kako se izrazio.

"Da li ćete dobiti ovu poziciju, zavisi isključivo od vas, vašeg vođstva, vašeg pregovaračkog tima i administracije koja stoji iza njega", rekao je Dežer i dodao da je proces, koji će se u okviru evropskih integracija Srbije odvijati u narednih nekoliko meseci, jasno definisan.

On je ocenio da je, u tom pogledu, od velikog značaja za Srbiju da uspostavi pregovarački tim i odredi glavnog pregovarača, što je pre moguće.

"Takođe, jasno je da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti važna tačka koja će nas, zapravo, pratiti kroz ceo pregovarački proces", rekao je Dežer. Dežer smatra da Srbija što pre treba da formira pregovarački tim sa EU, a proces će zahtevati jasan međuvladin tim koji će moći da pokrije svih 35 poglavlja na takav način da pripremi kredibilnu i ubedljivu pregovaračku poziciju u svim oblastima.

"To zahteva temeljnu stručnost i znanje, ali i dobre veze sa administrativnom strukturom kako bi se osigurala pravilna primena odlučenih mera. Od velikog je značaja da tim ima punu podršku državnog rukovodstva, kako bi imao određeni autoritet nad administracijom", rekao je Dežer u oproštajnom intervjuu listu "Danas" pošto uskoro odlazi iz Srbije.

Dežer smatra i da, ako u pojedinim oblastima nedostaje stručnosti, ne treba oklevati da se iskoriste znanja univerzitetskih profesora, NVO i civilnog društva uopšte, pa čak i građana u pojedinim oblastima u cilju odgovaranja na izazove na bolji način.

On je rekao da će kako pregovori budu napredovali i pitanja u agendi postanu sve složenija, srpski pregovarački tim "morati da postaje sve više ekspertski, a ne politicki".

Dežer je istakao da glavni pregovarač treba da ima jak profil, kombinujući znanja o zakonodavstvu i institucijama EU, jake analitičke kapacitete, kako bi se udubio u pojedinosti određenih poglavlja kada je to potrebno i, naravno, značajan stepen diplomatske veštine.

Svi ovi aspekti pomažu obezbeđivanju kredibiliteta glavnog pregovarača koji mora da bude vođa tima i u stanju da motiviše svakog člana svog tima i da kanališe njihovu energiju i znanje.

"Uviđajući dobre opšte kapacitete vaše administracije, lično verujem da Srbija može da bude dobar primer za region, najbolji đak u razredu", rekao je Dežer i dodao da to isključivo zavisi od Srbije i njenog vođstva i pregovaračkog tima.

On je podsetio da je Evropska komisija već pripremila nacrt pregovaračkog okvira koji će do kraja meseca biti predstavljen svim članicama EU.

"Ovaj pregovarački okvir postavlja principe pregovora, kao i obaveze za pregovaračke strane. Obaveze će uključiti, na primer, poštovanje principa iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pregovarački okvir će morati da usvoje sve države članice u narednim mesecima, u roku koji je odredio Evropski savet, odnosno tako da razgovori najkasnije počnu u januaru 2014. Takođe, jasno je da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti važna tačka koja će nas, zapravo, pratiti kroz ceo pregovarački proces", kazao je Dežer.

On je naglasio da Srbija nesumnjivo i beskompromisno treba da nastavi da sprovodi aktuelne strukturne reforme, koje mogu da budu podeljene u dva bloka.

"S jedne strane, Srbija treba da ostane posvećena uspostavljanju vladavine zakona, a, s druge strane, treba da se valjano uhvati u koštac sa strukturalnim reformama i fiskalnom konsolidacijom. Reformski proces sada treba da se ubrza", smatra Dežer

On je naglasio da Srbija ima dobar "dosije" kada je reč o uvođenju novih zakona i standarda, ali biće potrebno da država uloži sve svoje napore u primenu tih zakona, koji će biti veoma važni kada pregovori počnu.

"EK će veoma pažljivo pratiti napore u vezi sa primenom, propisujući merila tokom pregovaračkih rundi. Što brži bude tempo primene, brži će biti tempo pregovora i bliži datum pridruživanja. Iskustvo pokazuje da pregovori traju u proseku između tri i sedam godina. Ipak, brzina ne treba da bude ostvarena na štetu kvaliteta reformi. Kvalitet i dubina su ono što se zaista računa. Beskorisno je imati na snazi zakone koji se ne primenjuju ili ako ne postoji volja da se oni primene. Naravno, nastavak dobrih odnosa sa susedima i primena sporazuma u dijalogu s Prištinom biće od velikog značaja", rekao je Dežer.

On je naglasio da su potrebni ne samo jasne strategije i akcioni planovi da bismo odredili pravac, već i prikladna primena ovih planova, sa adekvatnim indikatorima za merenje uticaja ove politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: