Epidemija enterovirusa u Kikindi

U kikindskoj opštini proglašena je epidemija enterovirusa, a lekari tvrde da nema razloga za paniku jer virus retko ostavlja komplikacije na oboleloj osobi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

20:33

Default images

Kažu da virus prolazi spontano za oko nedelju dana.

Epidemija enterovirusa proglašena je juče, a u proteklih mesec dana evidentirano je 75 obolelih, među kojima ima najviše dece, njih 59 i to uzrasta do pet godina. Pomoć lekara zatražile su i četiri odrasle osobe, objavljeno je na sajtu opštine Kikinda.

"Za kliničku sliku obolelih karakteristična je povišena temperatura koja traje nekoliko dana, upala u usnoj duplji, i osip na podlakticama, tabanima i dlanovima", rekla je načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolesti kikindskog Zavoda za javno zdravlje Tatjana Karać, napominjujući da su posebno osetljiva deca do 17 godina.

O oboljenju je obaveštena Predškolska ustanova "Dragoljub Udicki" i dostavljen im je predlog mera za sprečavanje daljeg prenosa infekcije, jer sedmoro obolele dece pohađa neke od vrtića te ustanove.

Lekari preporučuju intenziviranje mera lične i opšte higijene i savetuju roditelje da u slučaju sumnje na bolest decu ne vode u vrtiće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: