MK: Spomenik žrtvama srpskog terora

U mestu Zajas u Makedoniji do 28. novembra treba da bude izgrađen memorijalni kompleks "posvećen žrtvama srpskog terora", piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 17.07.2013.

20:11

Default images

U ovom mestu u zapadnom delu Makedonije, blizu granice sa Albanijom, do 28. novembra, kada je Dan albanske zastave, treba da bude izgrađen memorijalni kompleks posvećen "žrtvama srpske vojske" iz Drugog balkanskog rata.

U središtu kompleksa od 3.000 kvadratnih metara sa 500 cilindričnih nadgrobnih ploča biće pet metara visok spomenik "Albanska majka".

Planirano je da se nad kompleksom nadvija državna zastava Albanije. Oko pet stotina Albanaca nestalo je u Zajasu 1913, a smatra se da su ih pobili srpski vojnici, objavio je makedonski list Dnevnik.

Ali Ahmeti, lider vladajuće Demokratske unije za integraciju, koji je rođen u Zajasu, rekao je da se "tela palih boraca nalaze na planinama, u bunarima i masovnim grobnicama“.

"Prevrnućemo svaki kamen dok ih ne nađemo", rekao je Ahmeti Dnevniku.Ahmetijev brat Vedat kazao je "da se prema seoskim legendama" u bunaru kraj njihove kuće nalazi četrdesetak tela.

Izgradnju kompleksa finansiraju albanski biznismeni iz Makedonije, sa Kosova i iz SAD, ali i opština Kičevo. Zemljište je ustupio Destan Aliju, Amerikanac albanskog porekla, a spomenik "Albanska majka" pravi vajar Toma Tomai, koji je izgradio spomenik Skenderbegu postavljen u Skoplju.

Vanparlamentarna VMRO - Narodna partija bivšeg premijera Ljubča Georgievskog pozdravila je izgradnju kompleksa pitajući se istovremeno zašto je makedonska vlada "do sada skrivala srpske zločine sa prizvukom genocida“.

Ova stranka ističe da su i etnički Makedonci bili "žrtve srpskog terora", prenosi Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: