Talibani: Malala priča prljavštine

Komandant Tehreek-e-Taliban Pakistan izjavio da devojčica Malala Jusafzai priča "prljavštine" o talibanima i pozvao je da se "vrati kući" i krene u medresu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

19:38

Default images

Adnan Rašid rekao je da bi on, lično, voleo da do napada na nju nije ni došlo i dodao da ono što ona (Malala) "sada radi, jeste korišćenje svog jezika po nalogu drugih", prenela je agencija AFP.

"Ti i UN se pretvarate da smo mi pucali (na tebe) zbog obrazovanja, ali nije razlog obrazovanje već tvoja propaganda", naveo je Rašid.

Pakistanski talibani pucali su u glavu 16-togodišnjakinje prošlog oktobra u Dolini Svat na severozapadu Pakistana pošto je pozivala na pravo devojčica da se školuju.

Malala se prošlog petka obratila sa govornice UN-a u Njujorku s namerom da nastavi borbu za prava pakistanskih devojčica i da jasno stavi do znanja da je ekstremisti ne mogu "ućutkati".

Ona je imala samo jednu molbu - htela je da svetski lideri omoguće pakistanskoj deci besplatno i obavezno obrazovanje.

Malala je navela da "vodi rat protiv nepismenosti i terorizma, jer nema nikakve koristi od upotrebe nasilja".

Pakistanska vojska je 2009. godine proterala ekstremiste iz Doline Svat i tamo je ukinuta zabrana na pravo žena da se školuju, pa su devojčice u Mingori počele da se vraćaju u škole i njihov broj je povećan na više od 5.000 za samo godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: