Kako žive Srbi u Hrvatskoj

Nešto manje od 200 hiljada Srba koji žive u Hrvatskoj 1. jula ušlo je u EU. Oni kažu da nemaju takav osećaj, zbog teških uslova u kojima žive.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

16:33

Default images

Oni žive u Hrvatskoj, a veliki broj njih su povratnici posle Oluje i ratova devedesetih.

Evropski standardi tek treba da stignu u ova mesta, mada stižu teško jer je mladih sve manje, a staračka domaćinstva sve brojnija.

Ekipa B92 obišla je nekoliko povratničkih porodica u opštini Glina, kako bi ispitali šta za njih znači ulazak Hrvatske u evropsku porodicu.

Posle tri i po godine u maloj izbegličkoj sobi na Paliću, Ljuba Vrga je sa porodicom i dvoje dece rešila da se vrati u svoj Mali Gradac. Četrnaest godina kasnije, neobnovljena škola pored njene kuće pokazuje da je i dalje sve kao nekad.

Pre rata, u Glini je živelo dve trećine Srba i jedna trećina Hrvata. Danas je situacija obrnuta, pa je gradonačelnik, Milan Bakšić, iz redova hrvatskog
naroda. Kaže da Srbe i Hrvate ovde spaja zajednički problem - ekonomija.

Ulice Gline puste su u bilo koje doba dana. Pre rata, ovde je živelo oko 25 hiljada ljudi, danas samo nešto više od devet hiljada. Neki se nikad nisu
vratili.

Prvi čovek srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac kaže da ulaskom u Evropsku uniju pitanje Srba u Hrvatskoj više nije samo hrvatsko, već evropsko pitanje.

Evropa za Glinu znači i korišćenje evropskih fondova, pa se tako iz Brisela očekuje novac za razne projekte.

Jedan, ipak, nikako da zaživi, a simboliše suživot Srba i Hrvata - u centru Gline delimično je obnovljena i u privatnom vlasništvu stoji kuća hrvatske himne, u kojoj je Josif Runjanin, poreklom Srbin, komponovao pesmu "Lijepa naša domovino".

Više o tome pogledajte u prilogu TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: