Čačak dobija još dva fakulteta?

Čačani ne odustaju od plana o stvaranju univerziteta, pa se planira otvaranje još dva fakulteta - Ekonomskog i Fakulteta umetnosti, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 28.06.2013.

23:07

Default images

Ideja o formiranju zajedničkog univerziteta dva grada - Užica i Čačka je, kako saznaju Novosti od gradskog rukovodstva propala.

Jer, grad na Đetinji, prema rečima predsednika Skupštine grada Čačka Veljka Negovanovića, smatra da samostalno može da uđe u ovu priču, odnosno da im za tu nameru ne treba drugi grad.

To, ističe Negovanović, neće zaustaviti Čačak u nameri da postane univerzitetski centar.

Grad na Moravi već je formirao radnu grupu sastavljenu od predstavnika lokalnog rukovodstva i uglednih profesora sve tri čačanske visokoškolske ustanove - Agronomskog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i Visoke škole tehničkih strukovnih studija, koji bi trebalo da razrade i finaliziraju plan o stvaranju univerziteta. Ideja je da Čačak dobije još dva fakulteta - Ekonomski i Fakultet umetnosti, jer uslov za formiranje univerziteta je da grad ima barem tri fakulteta iz tri različite naučne oblasti.

"Radna grupa već je imala nekoliko sastanaka i ustanovljeno je da Čačak ima realne šanse da postane univerzitetski centar. Krenuli smo na vreme u realizaciju plana i smatram da ćemo uspeti u ovoj nameri, jer nam je i iz resornog ministarstva obećana sva pomoć kako bismo ispunili rigorozne uslove za formiranje univerziteta", kaže Negovanović.

Prema rečima Dragana Brajovića, zamenika direktora Visoke škole tehničkih strukovnih studija, naglašava da je ideja o otvaranju Ekonomskog i Fakulteta umetnosti došla iz realnih potreba mladih, ali i iz uslova koji već postoji i koji su pogodni za otvaranje baš ovih visokoškolskih ustanova.

Gradski oci ističu da je formiranje univerziteta mukotrpan posao, ali da je ovo istorijska šansa koju Čačak treba da realizuje. Dodaju da ne samo da bi grad imao materijalnu korist od dolaska dodatnih 2.000 akademskih građana, već da je mnogo veća dobit to što bi grad na Moravi stvorio kvalitetnu intelektualnu sredinu. "Između 400 i 500 učenika završnih razreda godišnje u Čačku upiše neki od smerova ekonomske struke na školama koje ovde imaju centre koji rade bez akreditacije. Naš zaključak je da im ponudimo zvanični Ekonomski fakultet koji bi bio stacioniran u Čačku", kazao je Brajović. "U toku je izgradnja nove zgrade Muzičke škole, čime se stvaraju uslovi za osnivanje nekog od umetničkih fakulteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: