Obama: I ja sam Berlinac

Američki predsednik Obama je ispred Brandenburške kapije, praćen aplauzima oko 4000 gostiju, upozorio da dok postoji atomsko oružje, nema istinske sigurnosti.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

17:12

Default images

Centralna tema njegovog govora bila je nuklearno razoružanje i američki predsednik je rekao da stremi tome za Ameriku i Rusiju i da želi da se nuklearno naoružanje, odnosno bojeve glave, redukuju za trećinu.

''Sve dok u našim srcima postoje 'zidovi', moramo se truditi da ih porušimo'', rekao je Obama u atmosferi aplauza, nemačko-američkih zastava, pozitivnog raspoloženja, na berlinskom suncu, bez trunke hladovine, dok mu je curio znoj s lica, za šta je, takođe, ''zaradio'' aplauz.

Američki predsednik je opušteno skinuo sako, govoreći da se među prijateljima može biti i neformalan, nazvao kancelarku Angelu Merkel, ''Angela'', izvinio se zbog svojih ćerki, koje ne prisustvuju govoru, pričao o ljudskim pravima i američkom ustavu, ukazao da borba za slobodu, sigurnost i ljudska prava traje i citirao svog prethodnika Kenedija, koji je pre pola veka u svom čuvenom govoru rekao: ''Ja sam Berlinac''.

U lajtmotivu Obaminog govora, posvećenog miru i pravednosti, on je besedio o transatlantskim odnosima, o šansama za uspeh mladih ljudi, hvalio napore za nuklearno razoružanje, istakao da se arapskom svetu ne može diktirati kako brzo će menjati svoje društvo, obećao više angažmana za zaštitu prirodne sredine i klime, založio se za prava homoseksualaca i lezbijki, jer se time "jačaju prava svih".

''Od mog poslednjeg govora u Berlinu (2008) puno toga se promenilo....rat u Iraku je okončan....Osama bin Laden više ne postoji...'', istakao je Obama u kratkom govoru, koji je trajao 28 minuta, u kome je pomenuo i ideju o stvaranju transatlantske zone slobodne trgovine.
Foto: Beta - AP
Obama je dobio aplauz i za obećanje da se napori za zatvaranje američkog vojnog zatvora Gvantanamo moraju pojačati.

''Vlada je tu da služi ljudima, a ne obrnuto'', rekao je Obama, naglasivši da se po tome razlikuje slobodni svet od drugih država i podsetio na nemačku istoriju.

''(Berlinski) zid je deo istorije...sada mi moramo da pišemo istoriju....'', rekao je Obama, koji je jednim ''mnogo hvala'' na nemačkom i na engleskom ''neka vas Bog blagoslovi'', završio govor ispred Brandenburške kapije, gde je, bez obzira na to što su u publici bili samo pozvani gosti, ispred sebe imao i jedno sigurnosno staklo.

Među gostima su bili predstavnici nemačke države i političkih partija, ali se mogao videti i muž Angele Merkel, koji se s njom pojavljuje veoma retko, uglavnom, samo prilikom posete američkih predsednika, kao i polusestra Baraka Obame, Auma Obama, doktor nauka sa nemačkog prestižnog univerziteta u Hajdelbergu.

Obamu su, pre nego što je počeo da govori, pozdravili gradonačelnik Berlina, popularni Klaus Voverajt, i Merkelova.

Večeras, posle 20 sati, Obama s porodicom odlazi iz Nemačke, gde je bio u prvoj poseti nemačkoj prestonici, kao predsednik Amerike.

U toku dana Obama je razgovarao s Mekrelovom, a za večeras je planiran i susret sa njenim ''izazivačem'' na septembarskim izborima, kancelarskim kandidatom opozicionih socijaldemokrata Perom Štajnbrikom.

Obama je ranije danas odgovarao na pitanja u vezi s internet špijuniranjem i praćenjem mejlova građana Evrope, koja su najviše zanimala novinare na konferenciji Baraka Obame i Angele Merkel u Berlinu.

Obama razgovarao i sa "izazivačem" Merkelove na izborima

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je i sa Perom Štajnbrikom, kancelarskim kandidatom opozicione Socijaldemorkatske partije (SPD) i ''izazivačem'' Angele Merkel na saveznim izborima u septembru i pri tom, kako navode mediji, veliko interesovanje pokazao za viđenje načina rešenja evro i dužničke krize potencijalnog nemačkog kancelara.

Atmosfera pri 40-minutnom razgovoru Obame sa Štajnbrikom, koji je vođen bez prisustva kamera, opisana je, prenose mediji, kao opuštena.

Štajnbrik, za koga se kaže da perfektno govori engleski, izjasnio se za tesne transatlanske odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: