Protest zbog samita G8

Grupa oko hiljadu aktivista krenula je ka mestu održavanja samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja u Severnoj Irskoj, javio je Rojters.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

22:23

Default images

Ta agencija prenosi da su lideri "velike osmorice" saopštili da su perspektive svetske ekonomije i dalje slabe, iako su rizici smanjeni delimično zbog akcija preduzetih u SAD, zoni evra i Japanu.

Prema izveštaju britanske agencije, demonstranti su pretežno sa severa i juga Irske.

Organizatori su rekli da su mnogi aktivisti iz inostranstva bili obeshrabreni lokacijom održavanja samita i reputacijom policije Severne Irske koja je među najmilitarizovanijima u Evropi.
Foto: Beta, AP
Aktivisti za zaštitu prirodne sredine i ljudskih prava, kao i socijalisti, okupili su se u gradiću Eniskilen pre nego što su krenuli ka golf-odmaralištu Loh Ern udaljenom deset kilometara.

Organizatori su najavili da će hodati do sedam kilometara duge metalne ograde koja okružuje mesto održavanja samita, pre nego što se vrate natrag, dodajući da ne očekuju nasilje.

Rojters navodi da demonstranti traže od svetskih lidera da okončaju glad u svetu, jačanje prava homoseksualaca i zabranu tehnološkog postupka frakovanja u energetici.
Foto: Beta, AP
Tokom samita biće angažovano više od 7.000 policajaca u jednoj od najvećih bezbednosnih operacija u Severnoj Irskoj, navodi Rojters, dodajući da je njih malo viđeno na maršu, koji je počeo u karnevalskoj atmosferi.

Lideri G-8 su prvog dana posle diskusije o svetskoj ekonomiji saopštili da su perspektive slabe, bez obzira na napore za izlazak iz krize.

"Protekle godine rizici za privredu zone evra su umanjeni, međutim, ona i dalje preživljava recesiju", navodi se u izjavi lidera "osmorke" i dodaje da privreda SAD nastavlja da se oporavlja i budžetski deficit se smanjuje brzim tempom.
Foto: Beta, AP
"Istovremeno, i dalje smo u situaciji kada je neophodno preduzimati još više napora za stvaranje uravnoteženog finansijskog sistema u srednjoročnoj perspektivi", istakli su lideri Grupe i dodali da zbog toga ne treba zaboravljati značaj investicija, koje stimulišu rast.

U izjavi se, takođe, ističe da je naročito važno da japanska vlada definiše "pouzdan fiskalni program" koji će na srednji rok omogućiti da se poboljša situacija na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: